Podle Jaroslavy Tiché 
z mělnického útulku se maminky,  navštěvující s malými dětmi park na Polabí, obrátily na městské strážníky, že na pískoviště stále chodí kočka.

„Prý měla být útočná," říká Jaroslava Tichá, mourovatou kočku evropskou má přitom 
v náruči. A vrnící kočka se k ní tulí.

„Je mazlivá a hodná, neumím si představit, jak někoho napadá," diví se Jaroslava Tichá.

Kočka možná pochází z některého domů v okolní vilové čtvrti. Nevypadá totiž jako tulačka. „Má čistou a hezkou srst a není hubená. Když jsme ji přivezli k nám, dostala do misky kočičí kapsičku. Ale nevrhla se na ni, to by přitom udělala každá hladová opuštěná kočka. Dokonce ji ani nedojedla," vypráví Jaroslava Tichá.
Ženy, které na kočku zavolaly strážníky, se prý shodly, že před pár dny musela vrhnout koťata. Před tím totiž byla březí.

„Koťátka se nám nepodařilo vypátrat, už je to několik dní, jestli skutečně někde zůstala sama, je skoro jisté, že už uhynula," říká smutně Jaroslava Tichá. A nešťastné kočce samozřejmě mláďata scházejí.

Zaměstnanci mělnického útulku museli kočku kvůli oznámenému útočnému chování k dětem na pískovišti odvézt do útulku, přestože věděli, že na neznámém místě zůstala sotva tři dny stará koťata.

Dvě maminky, které včera dopoledne byly s dětmi na Polabí, kočičí kauzu ani neznaly. Ženy, které by měly s kočkou špatné zkušenosti, na pískovišti s dětmi v té době nebyly. A tak je nejasné, co přesně se tam v posledních týdnech odehrávalo.

V mělnickém útulku je v létě pětačtyřicet opuštěných koček, které čekají na naději. Jsou mezi nimi i loňská a letošní koťata.

„O kočky je o trochu menší zájem než o psy, především proto, že je kolem hodně vesnic, kde mají kočku skoro v každé chalupě," domnívá se Jaroslava Tichá.

Zájemci o kočky si mohou přijít vybrat do útulku  v Řipské ulici v každém dni mezi desátou a šestnáctou hodinou nebo zavolat na čísla 315 628 353 a 602 144 145.

Pomoci mohou také dárci, kteří věnují zvířatům například konzervy pro koťata, pytle podestýlky do kočičích záchůdků nebo už použité věci, které mají po svých kočkách, záchodky, škrabadla, misky i hračky.

Mělnický útulek pátrá v létě i po majiteli dalšího nalezence, samce kozy kamerunské. Starší kozel se podle svědků sám toulal u lesa mezi Velkým Borkem a Chloumkem. Zaměstnanci útulku ho tam ale hledali marně, zvíře se asi toulalo po širokém okolí.

Podle Jaroslavy Tiché z mělnického útulku pak kozel, který později dostal jméno Matěj, následoval při náhodném setkání na lukách jezdce na koních.
„Povedlo se jim ho zatknout a zavřít do chlívku, kam jsme si pro něho přijeli," říká s nadsázkou Jaroslava Tichá. Ta má v současné době kozla v domácí péči.
„Je to milé zvíře, které se rádo mazlí. Má hodně rád děti, jak z dálky slyší jejich hlasy, je nadšený," vypráví.

Kamerunský kozel Matěj zřejmě nepochází z žádného většího chovu, nemá totiž v uchu registrační značku. „Může být i ze vzdáleného místa, byly hezké letní dny a pastva ho vedla dál a dál," míní Jaroslava Tichá.

Zaměstnanci útulku teď čekají, zda si pro kozla přijde jeho majitel. Bude ale muset prokázat, že je zvíře skutečně jeho. Už se totiž objevilo několik zájemců… „Nechceme, aby Matěj skončil na pekáči," dodává Jaroslava Tichá.