Ta zpráva zní na první pohled senzačně. Fotbalista, který v nejvyšší soutěži střílel góly za bezmála desítku klubů a před kamerami umí o fotbale poutavě mluvit, se stává posilou mužstva hrající na Mělnicku třetí třídu.

Že by ovšem čtyřiačtyřicetiletý autor dvaadevadesáti prvoligových gólů měl být tahounem, který na kdysi třetiligový stadionek tehdejšího Kaučuku vrátí alespoň okresní přebor, se čekat nedá. I podle slov samotného hráče…

„Beru to tak, že jde o občasnou příležitost se proběhnout,“ nehodlá to rodák z Liberce přehánět s nějakou zápasovou pravidelností, natož s účastí na trénincích. Tedy alespoň prozatím.

„Bude záležet i na tom, jak mě to chytne a jestli budu platný. Myslím, že se to bude odvíjet i od nedělního zápasu (městské derby s Čechií). V sobotu mám nějakou akci v Brně, tak nevím, jestli mě vůbec trenér nominuje,“ potvrzuje Luděk Zelenka svůj tradiční smysl pro humor.

K jeho kontaktu s kralupským fotbalem došlo právě prostřednictvím trenéra Davida Hemra. „Působil jsem s ním v několika týmech. Rok jsem teď nikde nehrál. Řekl mi, jestli bych se ještě nechtěl občas zpotit. Tak nějak jsme se domluvili, protože tam ještě hraje Huny (Tomáš Hunal), se kterým jsem byl na Žižkově.“

Sokol Hostouň - SK Kladno 0:1, Divize B, 9. 4. 2017, Jan Suchopárek
Suchopárek vzpomíná: Gól z půlky ano, ale houby za něj

Zatímco výčet profesionálních klubů vydá u Zelenky na pořádně dlouhý seznam, v amatérských soutěžích působil po odchodu z vrcholového fotbalu v roce 2009 pouze na dvou místech. Ve Všenorech a poté v Dukle Jižní Město.

„Skončil jsem tam, protože znovu postoupili a v přeboru už jsem se nechtěl honit. Neměl jsem aktivitu to jinde zkusit,“ objasňuje delší zápasovou pauzu a navazuje. „Hrál jsem malý fotbal a hřiště už na mě bylo velké. Myslel jsem, že už to zabalím úplně. Třeba se tak stane za týden. Tohle je spíš taková zkouška a motivace ještě se hnout.“

Přestože na hřiště už ho to tolik netáhne, točí se Zelenkův život okolo kulatého nesmyslu téměř non stop. Vedle glosování televizních zápasů je manažerem reprezentace malé kopané a také pracuje ve sportovním areálu v Českém Dubu.

S tím, že Kralupy hrají pouze druhou nejnižší soutěž, nemá problém. Naopak. „Myslím, že právě na nižší soutěž jsem připravený výborně,“ rozchechtá se znovu Zelenka. „Proto se na to těším. Honit se někde s mladými už mě nelákalo. Beru tak, že v této soutěži budou právě takoví veteráni, kteří hrají fotbálek pro radost, než aby někomu něco dokazovali.“

Těší se tak i na Tomáše Hunala. Svého času jeden z nejříznějších obránců v lize už na podzim jeden zápas za Kralupy, jejichž vedení se netají touhou po postupu, absolvoval. „Byli jsme spolu na Žižkově i v Teplicích. Samozřejmě, že byl jednou z motivací, proč tam jít. Vím, že když ho mám v mančaftu, tak si na nás stoprocentně nikdo nic nedovolí, protože by to od něj hned schytal. Na to, že jsem na hřišti s ním, a ne proti němu, se hrozně moc těším,“ uzavírá Zelenka.

Filip Mareš.
Filip Mareš odpovídal ON-LINE