Dva okresy, stejná soutěž. Jak si proti sobě stojí pohledem statistik fotbalové okresní přebory na Mělnicku a Mladoboleslavsku? Statistické porovnání dvou sousedních okresů trošku hatí rozdílný počet jejich účastníků. Zatímco na Mladoboleslavsku hraje nejvyšší okresní soutěž obvyklejší počet čtrnácti týmů, na Mělnicku mají o dva více. To znamená i o dvě podzimní i jarní kola víc. Nicméně pro porovnání statistik nám poslouží průměrování.
Kvalitu obou soutěží lze porovnat jenom těžko. Jistou berličkou může být fakt, jak si vedou loňští mistři soutěží o patro výše, tedy coby nováčci krajské I. B třídy. Loňský vládce Mělnicka z Tišic je po podzimu v krajské soutěži na jedenáctém místě. Boleslav pak prvním rokem reprezentuje rezerva třetiligových Benátek. Ta přezimuje na příčce osmé.

ŘEČ ČÍSEL

Pojďme se ale podívat na zmiňovanou řeč čísel. Divácky atraktivnější, co se vstřelených branek týká, je mělnický okresní přebor. Na Boleslavsku padne v zápas OP v průměru 3,89 branek, zatímco u sousedů je to přes čtyři vstřelené góly na zápas – konkrétně pak 4,09. Absolutně pak na podzim padlo na Mladoboleslavsku 354 gólů zatímco na Mělnicku 491. Tam se ale připomínáme hrálo o 29 zápasů více.

Úspěšnější zde byli ale i brankáři, kteří udrželi 44 čistých kont, severněji to bylo o jedenáct méně. V Boleslavi se pak urodil bezbrankový výsledek ve dvou případech, na Mělnicku byla k vidění remíza 0:0 ve třech případech. Ve 14. kole dokonce na dvou hřištích. Na Mělnicku ale mají oproti Boleslavi tu výhodu, že se zde za nerozhodného stavu kopou divácky atraktivní penalty, které rozhodnou o bodu navíc. Na Mladoboleslavsku se tato nedávná novinka aplikuje zatím pouze v soutěžích mládeže.

Penalty jako takové jsou samozřejmě k vidění i během zápasu. Na Mělnicku z nich na podzim padlo 33 gólů, na Boleslavsku o deset méně.
Jestliže v západnějším okrese padá více branek, pak je zde oproti východu divočeji také v dalším sledovaném parametru – a sice v udělených kartách. Na Mělnicku udělili rozhodčí 506 žlutých (průměr na zápas 4,21) a 38 červených karet (0,31). Na Mladoboleslavsku je o něco klidněji – 379 žlutých (4,16) a 20 červených (0,21). Na východě přitom žádný z hráčů neviděl během podzimu více jak jednu červenou. Na Mělnicku mělo teplou vodu zajištěno ve dvou případech hned šest hráčů. A nejdrsnější hráči co do počtu žlutých karet? Stanislav Grohman z Vehlovic viděl deset žlutých, Josef Beran z Kněžmosta osm.

Porovnání okresních přeborů po podzimu 2016Zdroj: Deník/Jaroslav Bílek