Jejich podzimní zápasy v okresním přeboru rozhodně nenudily. Fotbalisté Hořína po vysněném návratu do okresního přeboru dokázali jako jediný tým porazit vedoucí neratovické béčko, navíc na jeho hřišti a po famózním obratu, na druhou stranu ale dopřáli dva body posledním Dolním Beřkovicím. Dvacet získaných bodů srovnalo AFK na devátém místě s kralupským FK 1901, který hrál ještě před rokem o dvě třídy výš. „Nechceme být nespokojení, ale víme, že postavení v tabulce mohlo být lepší," hodnotí podzim trenér nováčka Jiří Kaiser.

Vaše mužstvo vstoupilo do soutěže velmi dobře, pak ale na dlouho bodově zaseklo. Čím to?
Bohužel došlo na zranění a také na absence hráčů při trénincích, což bylo důsledkem špatných výkonů na hřišti. Zcela nepovedené zápasy byly na PTZ a doma se Mšenem. Nejhorší jsme odehráli doma s Beřkovicemi a zcela jsme nezvládli konec zápasu ve Veltrusech. Tolik změn, které jsme museli udělat v průběhu podzimní části soutěže, jsme nemuseli udělat za celou sezonu ve třetí třídě. Velkým mínusem byla i naše účast v penaltových rozstřelech, ve kterých jsme pětkrát prohráli (z pěti – poznámka autora).

Určitě byste ale našel i pozitiva?
Jedním bylo, že jsme se nesesypali, ani když jsme prohrávali o dvě branky, měli vůli soupeře přehrát a poprat se o každý bod. Stále platí, že pokud tým táhne za jeden provaz, výsledky se dostaví. Závěr soutěže byl už podle našich představ, a tak bychom chtěli pokračovat i v jarní části soutěže.

V desátém kole jste se po sérii nezdarů postarali o jedno z velkých překvapení soutěže, když jste senzačně otočili zápas v Byškovicích. Můžete ho připomenout?
V zápase jsme neměli co ztratit a předvedli jsme velmi dobrý kolektivní výkon.

Překvapilo vás osobně v soutěži ještě něco dalšího?
Překvapením pro mě byla vysoká prohra Vojkovic v Neratovicích, postavení Chvatěrub na konci tabulky a velmi dobré výkony Libiše B, která se posunula v tabulce hodně vysoko. Více jsem čekal od Kralup 1901.

Zaujal vás v soutěži nějaký výjimečný hráč? Koho byste případně zvolil největší hvězdou přeboru?
Kromě svých hráčů, na které bych nechtěl zapomenout a už několik let tvoří výjimečnou partu, bych rád vyzdvihl dva záložníky či útočníky z Neratovic, jsou jimi Ďurinda a Dzimko.

Jak pohlížíte na první půlsezonu v soutěži s 16 účastníky?
Každá reorganizace má svá pro i proti. Z našeho pohledu se jedná o zkvalitnění soutěže a další vyhodnocení, zda mít i příští sezonu tento počet, si musí každý klub udělat sám. Stejně tak své stanovisko musí říct i výkonný výbor okresního fotbalového svazu. Náš klub se dokáže přizpůsobit. Nemáme s tímto počtem žádné problémy.

Zastáváte také většinový názor, že o postupu béčka Neratovic už rozhodl jeho devítibodový náskok po podzimu? Čím je podle vás tento tým tak silný?
Před začátkem soutěže jsem pasoval na jednoho z favoritů soutěže právě Neratovice. Hrají fotbal, který se mi líbí, aby taky ne, když mohou využít širšího kádru prvního mužstva. Byť mají dostatečný náskok, tak nikdo není k neporažení a o tom náš tým ví. O to více si ceníme našeho vítězství na jeho hřišti. Některé týmy určitě neřekly své poslední slovo a určitě se budou chtít o nejvyšší příčku poprat. Týmy Vojkovic, Velkého Borku a dalších, které okupují vrch tabulky, na to mají. Každý může překvapit.

Koho naopak pasujete na sestup?
V tomto bodě se nechci pouštět do spekulací a už vůbec nechci nikoho pasovat na sestup. Každý ví o svých problémech a jistě se bude na jaře snažit o nápravu. Soutěž ještě bude zajímavá. Stačí, aby se mužstvům ze spodku tabulky povedla bodová šňůra a vše může být hned jinak. Nikdo nechce hrát o místa, která by znamenala sestup.

Jak by mělo vypadat ideální hořínské jaro?
V první řadě se hraje vždy o diváka, a ten by měl vidět kvalitní fotbal. To je i náš záměr. Chceme pokračovat v nastoupené cestě a hrát minimálně o střed tabulky. Tým na to určitě má, a pokud se nám budou vyhýbat i častá zranění a nevynucené absence, mohli bychom pomýšlet i na vyšší příčky. Absolutní nezdar by bylo hrát o spodní příčky a strachovat se o samotné bytí v okresním přeboru.

Očekáváte v zimní přestávce nějaké změny ve vašem týmu?
Žádné velké změny v kádru nechystáme. Hráči, kteří odešli na hostování, chtějí zůstat a dohrát sezonu ve svých nynějších klubech – v Dolních Beřkovicích a Vraňanech. Do kádru se zapojí hráči dorostu, kteří s námi budou absolvovat zimní přípravu, a bude záležet na jejich přístupu, jestli budou v dohledné době schopni některého hráče nahradit. Další možné změny jsou v jednání a bližší informace zatím poskytovat nebudeme.