BÍDNÝ START

Během sezony zažili svěřenci trenéra Tomáše Staňka dobré i horší chvíle. Jak už to zpravidla bývá, každé mužstvo postihne herní krize.

Co se FK určitě nepovedlo, byl především samotný start do divize. Tým prohrál úvodní čtyři kola, vstřelil v nich jen tři branky a od pražského Meteoru a Nymburka schytal debakly 1:5. Neratovice zkrátka hned patřily k vůbec nejhorším celkům soutěže.

Jenže hráče to spíše nabudilo. Hubeným vítězstvím 1:0 nad Velvary začala série devíti výher v řadě a klub rychle stoupal tabulkou vzhůru. Dával góly, navíc mu vycházely v případě remíz i penalty.

Přesto to ale někdy nebylo to pravé ořechové, kvalita hry a výkony budily rozpaky. Nakonec tým přezimoval v klidném středu tabulky, z podzimu však leckterý příznivec místní kopané nadšený nebyl.

Lze jen spekulovat, proč bylo jaro průměrné. Tomáš Staněk se s kádrem seznamoval až během úvodu soutěže, na hráčích byla vidět i slabá fyzická kondice.

„Na začátku jsem si říkal, že to asi bude pekelná sezona. Člověk má po tak katastrofálním startu různé myšlenky, ale všichni jsme dělali všechno pro to, abychom vyhrávali. Kluci na trénincích makali a šli všemu naproti,“ zhodnotil Tomáš Staněk, lodivod neratovického áčka, podzimní část sezony.

Pavel Bucha z Nelahozevsi
Mezi nejlepšími! Kluk z Mělnicka už trénuje s áčkem Slavie

NEPOUČITELNÝ GABČO

V zimní přestávce Neratovice vhodně doplnily a změnily kádr, s divizí se například rozloučil Josef Gabčo. Ten doplatil na svojí nedisciplinovanost a kouči Staňkovi s ním došla trpělivost.

„Když jsem přišel, převládaly u mě pocity, že je super mít ho v týmu. Fotbalově mu to myslí a osobně jsem čekal, že spolupráce bude fungovat. Toleroval jsem mu i futsal. Staly se ale věci, které jsem jako trenér nemohl přehlížet. Obávám se, že v tomto věku už bude jeho změna chování hodně náročná,“ vrátil se Staněk ke Gabčovi.

SENZACE I KRIZE

V prvním jarním kole šokovaly Neratovice vítězstvím nad favorizovanými Brozany. Domácí zisk tří bodů dal vzpomenout na povedenou řadu výher a kdekdo z fanoušků měl jasno – půjde to i teď.

Parta kolem Josefa Kozáka ale narazila a zažila další špatné období, statisticky nejhorší v sezoně.

Mužstvo se hledalo, směrem do útoku připomínalo spíše neškodnou kočičku než hladového tygra. V pěti zápasech nedalo ani branku a získalo pouhé dva body za vydřenou výhru na penalty v derby s Libiší.

Cíl byl jasný – okamžitě se z krize vymanit, protože jinak by se Neratovic vážně týkaly starosti se záchranou. To se však podařilo a závěrečná třetina sezony byla více než skvostná.

Neratovice hrály zkrátka parádně! Herně to bylo výborné, hráči si věřili, vytvářeli nespočet šancí a stříleli branky. Z Mělnicka odjela s prázdnou Souš, na konci i Kladno. FK navíc uspěl třeba na hřišti silného Tatranu Rakovník a z deseti kol hned osmkrát slavil výhru.

Samotní hráči zapracovali na fyzičce, fotbalisté v poli se mohli také opřít o spolehlivě chytajícího Lukáše Dědka. Ten leckdy předváděl zákroky z jiné planety.
Co se týká střelců, marně byste na nejvyšších pozicích hledali hráče z Neratovic. Až na děleném sedmnáctém místě se nachází Andrej Ďurinda s osmi přesnými zásahy.

Podlesí - Všenory.
Všechno na Slepičku! Na střelecké krále dřely celé jedenáctky

MŮŽE TO JÍT JEŠTĚ LÉPE

Neratovice díky zvýšenému počtu získaných bodů bojovaly dlouho o první pětku, nakonec skončily šesté. O dvě příčky tak vylepšily výsledek z předchozí sezony.

„Vše bych hodnotil pozitivně, kdybychom se vyhnuli těm dvěma krizím. Na celou sezonu se dívám střízlivýma očima - úspěšná byla tak z poloviny. U týmu budu pokračovat, mám podepsanou smlouvu na další sezonu,“ prozradil kouč Staněk na závěr.

V dalším ročníku by to tedy mohlo být ještě lepší. Vedení by rádo přivedlo jednoho středního záložníka a také útočníka, který by vytvořil silnější ofenzivu. Pokud se tak stane, mužstvo bude pomýšlet na nejpřednější umístění.

Vladimír Kaňka, předseda klubu: „Sezonu hodnotím kladně, pozměněný kádr si na sebe nejprve musel zvyknout. Velké poděkování patří samotnému trenérovi. Tomáš Staněk je na stejné vlně jako my, vše proto klape a funguje. Do kádru se snažil zabudovat nejen nové posily, ale také naše odchovance ještě dorosteneckého věku. Navíc musím říct, že se tu utvořila i dobrá parta, tak jako za starých časů. V závěru soutěže se ukázalo, že jdeme správnou cestou a už se těšíme, až znovu začneme.“

Dvanáct škol bojovalo v Neratovicích o finále McDonald's Cupu.
O zájezd a Kába cup bude bojovat šestnáctka týmů

Statistiky Neratovic v sezoně 2016/2017

Umístění v tabulce: 6.
Skóre: 35:36
Nejvyšší výhra: 5:0 (Neratovice – Nový Bor, podzim)
Nejvyšší prohra: 0:5 (Neratovice – Český Brod, podzim)
Nejvíce minut na hřišti: Tomáš Chlumecký – 2669 minut
Počet žlutých karet: 61 (Andrej Ďurinda – 10)
Počet červených karet: 3 (Václav Vorasický, Tomáš Chlumecký, Pavel Jína)
Počet vychytaných nul: 12
Nejvyšší domácí návštěva: 170 (Neratovice – Libiš, jaro)
Nejlepší střelci: 8 – Andrej Ďurinda, 6 – Josef Kozák, 3 – Josef Gabčo, Jakub Moravec, Martin Rejman


Hodnocení Deníku: Nudu, šeď a zoufalost směrem dopředu postupně nahradil úderný, kombinační a v celkovém součtu pohledný fotbal s mnoha gólovými šancemi. Mužstvo se dvakrát dostalo z většího výpadku formy, což svědčí o kvalitě kádru a chuti samotných hráčů.
Známka deníku (jako ve škole): 2

NEJLEPŠÍ ZE VŠECH! Neratovický tým U11 s přehledem ovládl turnaj v Lobkovicích.
Neratovická mládež míří mezi českou elitu