Sál Městského úřadu v Mělníku se v úterý v podvečer stal dějištěm fotbalového aktivu, na němž byli zástupci klubů seznámeni především s informacemi potřebnými pro nový soutěžní ročník.

Po zahájení, které provedl Pavel Suk, sekretář OFS Mělník, byly nejúspěšnějším týmům právě uplynulé sezony předány upomínkové diplomy: okresní přebor – FK Kralupy 1901 A, III. třída – TJ Kly, Vltavan Chvatěruby, IV. třída – Vitana Byšice B, FK Kralupy 1901 B, okresní přebor dorostu – Sokol Dolany, okresní přebor žáků – PTZ Viktoria Nelahozeves.

V diskuzi dostal prostor nejprve Jiří Kabyl, předseda komise rozhodčích. Ve svém vystoupení zhodnotil její práci. Zmínil se také o podstatné změně v novém ročníku soutěží – v odlišném posuzování ofsajdů.

K novince Kabyl řekl: „Rozhodli jsme se uspořádat v pondělí 12. srpna 2013 v 17 hodin v Libiši seminář okresních rozhodčích a proškolení oddílových rozhodčích. Bude to zároveň i pozvánka pro zástupce jednotlivých klubů, abyste se mohli s uvedenou novinkou seznámit. Budete si moci prohlédnout DVD z mezinárodní federace FIFA, přiveze ho pan Nitsche, člen pravidlové komise FAČR. Podle mého mínění je to hodně nepříjemné pravidlo. Zúčastnil jsem se semináře na krajské úrovni a po jeho absolvování si nejsem jistý, že všichni měli na věc jednotný názor."

K povídání s šéfem okresních rozhodčích se vrátíme samostatným článkem v zítřejším vydání Mělnického deníku.

Změnou, která začne platit od 1. července v soutěžích na úrovni ČFL, divize a krajských soutěží, je možnost pětinásobného střídání. Protože řády tuto možnost neurčují striktně i pro soutěže v okrese, požádal Jiří Kabyl zástupce klubů, aby tuto skutečnost potvrdili nebo odmítli v následném hlasování. Ze dvou nabízených možností – 3 nebo 5 střídání – se kluby jednomyslně rozhodly využít v průběhu zápasu pětinásobné hráčské výměny.

Jiří Kabyl přednesl rovněž další návrh, aby se v případě, že zápas skončí v normální hrací době nerozhodně, kopalo na každé straně pět pokutových kopů, případně další, vždy po jednom na každé straně, až do rozhodnutí. „Vítězný celek ze střelby penalt získá do tabulky k bodu za remízu ještě jeden bod navíc," vysvětlil Kabyl. Jednobodový penaltový „bonus" si kluby schválily v následném hlasování.

Třetí návrh, který se týkal pouze klubů hrajících okresní přebor, byla spolupráce OFS Mělník s firmou Select. „Ta by dala nejvyšší okresní soutěži své jméno," doplnil Kabyl, „za což by každý klub obdržel zdarma sadu tří míčů značky Select v souhrnné ceně kolem 8 tisíc korun, s nimiž by se musely hrát všechny mistrovské zápasy." Vzhledem k tomu, že na aktivu nebyli osobně přítomní zástupci všech týmů OP, konečné řešení tohoto návrhu bylo odloženo na pozdější dobu, kluby budou osloveny mailem.

Za činností disciplinární komise se ohlédl její předseda Slavoj Tichý. Na 30 zasedáních komise řešila v uplynulé sezoně 180 případů, ať už vyloučení hráčů, prohřešky funkcionářů či trenérů. „Protože pracuji i v disciplinárce krajského svazu, musím bohužel konstatovat, že mělnický okres dopadl, ne-li nejhůř, tak určitě druhý nejhorší," povzdechl si Tichý. Důvodem bylo podzimní čtyřnásobné napadení a dvě inzultace rozhodčích. „Na jaře se situace zlepšila," konstatoval Tichý, „měli jsme už pouze jedno napadení."

Disciplinární komise zavedla dozory jejích členů na určitých utkáních: „Víte, že jsme jezdili do Liběchova, kde byly problémy s diváky," pokračoval předseda disciplinárky. „Byli jsme se podívat i na Romu v Tuhani. i tam byl incident s divákem. Pokud jsme se objevili na zápasech, bylo vše v nejlepším pořádku. Pokud tam nejsme, pravidla si každý vysvětluje po svém."

Z úst Slavoje Tichého však zazněla i slova chvály: „Měl jsem možnost jezdit v okrese na zápasy všech tříd. Ve většině případů musím říct, že pořadatelská služba byla na velice dobré úrovni. To je zásadní předpoklad, aby kluby nemusely zbytečně vydávat peníze za nejrůznější prohřešky." Celkový součet inkasa mělnické disciplinárky činil za loňskou sezonu 83 tisíc korun. Nejsou v ní započteny pokuty pro FAČR (dalších 51 tisíc korun), většinou za neoprávněné starty hráčů.

Od 1. 7. 2013 je v platnosti nový disciplinární řád. Je možno se do něj podívat na stránkách fotbal.cz. „Najdete tam novinku – finanční tresty i pro hráče. Byť naši fotbalisté nejsou profíci," připomněl Tichý, „disciplinární řád umožňuje potrestat hráče pokutou 5 tis. Kč, což by se použilo zejména v případech, kdy hráč napadne rozhodčího. Pokud by hráč pokutu nezaplatil, je automaticky vyškrtnut z FAČR do doby, než uhradí své závazky."
Případ, který vyvrcholil podáním trestního oznámení pro rasovou nesnášenlivost, mělnická disciplinárka neřešila. Stane se tak po zprávě od Policie ČR.
Pavel Suk informoval o akcích trenérské akademie a financích z vybraných příspěvků od FAČR. Poté proběhlo vlastní losování hracích čísel pro jednotlivé kluby.

KAREL HORŇÁK