„Sokol Záryby si vše zavinil sám, když hrubě porušil směrnice, za kterých může hráč k utkání nastoupit," řekl na úvod šéf disciplinárky Středočeské FAČR Zdeněk Tasch. Co se vlastně stalo, hned vysvětlil. „FAČR vydala stanovisko, že ten, kdo nemá zaplaceno členství a nemá podanou přihlášku, nesmí za žádné mužstvo nastoupit. Když se tak stane, hraje neoprávněně. A po pěti kolech, kdy to Zárybským v soutěži nešlo, postavili hráče, který není registrovaný. Hráč ale neměl takzvané ID, a tak si ho Zárybští vymysleli, což na disciplinárce i přiznali. Proto tento hráč dostal osm utkání nepodmíněně. Neoprávněně nastoupil v 6., 7., 8., 9., 12. a 13. kole. Přišlo se na to v utkání Záryb s Řepínem. Proto došlo ve všech šesti utkání ke kontumaci výsledku, a Záryby tak po soutěži přijdou o dvanáct bodů. Navíc v rozpise středočeských soutěží je taxativně uvedeno, že za každý neoprávnění start v I. B třídě je pokuta 10 tisíc. O protože Záryby jich takto odehrály šest, dostaly logicky pokutu v částce 60 tisíc korun," vysvětlil předseda disciplinární komise Zdeněk Tasch.

Zárybský trenér Miroslav Babovák Deníku potvrdil, že tímto hráčem byl Ladislav Brůžek, kterého si disciplinárka spolu s kapitány Mikšovským a Schützem pozvala na své poslední jednání. První v této souvislosti dostal stopku na prvních osm jarních kol, zbylí dva zákaz výkonu své funkce na osm, respektive čtyři utkání. „Už druhý nebo třetí rok se nás snaží v kraji zlikvidovat, protože nemažeme rozhodčí, tak se jim to nyní zásluhou jednoho pána z Řepína povedlo," reagoval na dotaz poměrně ostrými slovy trenér Záryb, který považuje trest za údajné administrativní provinění za nepřiměřeně tvrdý až likvidační. „Jde o fotbalistu, který je léta hráčem Záryb a pouze nebyl uvedený se svým evidenčním číslem na listině (v databázi členů). Stala se administrativní chyba, kdy byl zapomenut. Řepín u nás prohrál a hledal záminku," dodal kouč Miroslav Babovák.

Případnému odvolání k odvolací a revizní komisi krajského fotbalového svazu, o jehož podání se v těchto dnech prý ještě poradí klubový výbor, trenér Babovák nedává příliš šancí. A také platné stanovy hovoří jasně: Pokud se fyzické osoby nestanou členy FAČR, nemohou od letošního července v rámci Fotbalové asociace České republiky vůbec působit, a to nejen jako hráči, ale ani jako rozhodčí, trenéři nebo funkcionáři. „Asi nám to nebude nic platné, nemáme takové lokty. Ale měli to posoudit citlivěji. Kdyby ten hráč nebyl zárybskej a hrál třeba načerno, tak bych to chápal, ale tohle je hrozně tvrdý. Přitom se přecházejí daleko horší věci, které se v kraji dějí – viz náš loňský zápas s Lužcem. Rozhodčí Berovič tehdy dostal trest, tak se nám to nejspíš takto vrátilo," míní Babovák.

Zárybští na podzim v „mělnické" skupině nejnižší krajské třídy nasbírali 14 bodů za čtyři vítězství a dvě remízy. Bodový odečet z nich rázem dělá hlavního kandidáta sestupu, kterému se i přes ohrožení v minulých letech vždy nakonec dokázali vyhnout. Nikdy na tom ovšem nebyli tak špatně jako teď…