I tak se v České republice dostává hokeji mnohdy větší pozornosti než fotbalu. A nejen kvůli zlatým úspěchům, které za sebou český hokej má. V době světových šampionátů si hokeje zkrátka všímá i ten, kdo ani netuší, že se hraje na tři třetiny.

Stejně jako v každém jiném okrese i na Mělnicku z pohledu sportů vítězí kopaná. Téměř v každé vesnici či městě najdeme fotbalový klub, leckdy i dva. Dohromady jich je přes šedesát.

Hokej? Na celý region připadají tři kluby – Junior Mělník, Buldoci Neratovice a HK Kralupy. Není se čemu divit, že jich je tak málo. Přesto tyto spolky Česku dávají vědět, že i zde má hokej své místo.

A kdo ví, třeba se jednou Mělník či Neratovice posunou do jedné z nejvyšších soutěží.

Zdá se to být jako sci-fi, ale z pohledu menších klubů by se nejednalo o žádnou velkou senzaci.

Fotbalovou ligu hrály svého času týmy jako Blšany a Drnovice. Z hokejového prostředí je známý třeba Vsetín. Kromě toho – současní zástupci extraligy Litvínov a Zlín také nejsou velké metropole. Tak proč by se to jednou nemohlo podařit někomu z trojice týmů na Mělnicku.

Daniel Vladař
Vladař: Dominátor? Srovnání potěší, ale čeká mě kus práce

CHYBÍ PENÍZE I STADION

Jistě, faktorů by se muselo sejít hned několik, aby tento cíl začal nabírat reálné obrysy. A nejsou to jen peníze. Je to o píli. O tom něco začít a neustoupit od toho, i kdyby se jednalo o několikaleté úsilí.

Kádr nemusí být plný největších hvězd. Nesčetněkrát srdce zvítězí nad kvalitou, ve sportu toto rčení platí dvojnásobně. Pokud se sejde parta hráčů a ti budou makat jeden za druhého, mohou dokázat nemožné.

Co se týká stadionu, ten se může řešit až v případě, že některý z klubů opravdu bude mít za cíl postoupit do WSM ligy. I tam by se ale s přehledem mohlo hrát na stadionech, které kluby využívají dnes.

Například stadion v Benátkách nad Jizerou je na podobné úrovni a stejně v ní tamní hráči hrají druhou nejvyšší soutěž. Totožně je na tom i Most.

Ilustrační foto
Kluby rozhodly: juniory vyšlou do boje s dospělými

TRADICE JE TO POSLEDNÍ

Hokejová města vypadají jinak, to je zapotřebí si říct. Kladno, Pardubice či poslední extraligový vítěz – Brno, to je opravdu nesrovnatelné.

Na pořádný hokej by však přišlo mnoho lidí i na Mělnicku. Je to jeden z našich nejpřednějších sportů. Mimo to – Junior i Buldoci letos zažili parádní sezonu a v ochozech bylo plno. Na jeden zápas přišlo dokonce přes tisíc fanoušků, což je dost slušné číslo. A zrovna Most s Benátkami si o takových cifrách mohou nechat jen zdát.

V okrese také nikdy nevyrostl hokejista, který by nad hlavu pozvedl Stanley cup, který se uděluje vítězi NHL.

Jaromír Jágr pochází z Hnidous, David Krejčí ze Šternberku. Tak proč by v budoucnu další vítěz nemohl být rodákem z Kralup, Neratovic nebo Mělníka?

Kvalifikace o 2. ligu: Rodos Dvůr Králové - Junior Mělník.
Kouč Mělníka Boháček: Zkušenost byla znát