„Kokořínské údolí je pro mě srdeční záležitostí. Moc ráda se vracím i do ospalého městečka Mšena," říkala v prostorách mšenského koupaliště Kamila Moučková.

Legendární televizní a rozhlasová hlasatelka, která jako první ohlásila z obrazovky Československé televize vpád vojsk Varšavské smlouvy na území Československa, tam vzpomínala právě na srpen 1968. Na období, které nejen jí, ale i mnoha dalším lidem změnilo život.

Kamile Moučkové bylo tehdy čtyřicet let a byla matkou tří dětí. „Jednadvacátého srpna v půl čtvrté ráno mě vzbudil drnčící telefon. Volali mi Jirka Dienstbier a Věrka Šťovíčková, v té době redaktoři Československého rozhlasu, aby mi řekli, že na nás nalítávají Rusové a z letiště Ruzyně najíždějí tanky a obrněné vozy. Vzbudila jsem syna Ondřeje a odvezla jsem ho do Střešovic. Pikantní na tom je, že jeho otec doktor Moučka, který byl šéflékařem Ústavu leteckého zdravotnictví, vůbec nevěděl, co se děje," vzpomínala Kamila Moučková, která cestou ze Střešovic do sídla televize spatřila jednu z prvních obětí sovětské okupace.

„Zastavila jsem u benzínové pumpy u bývalého ÚV KSČ. Na druhé straně ulice jsem viděla obrněné vozy a hlouček lidí, kteří stáli nad prvním mrtvým. Nedovedete si představit, co to se mnou, mámou tří dětí, udělalo," přiblížila své otřesné zážitky pamětnice.
Pak pokračovala do televize, kde začala občany informovat o aktuálním dění v hlavním městě.

„Nebyly to žádné televizní noviny, ale služba občanům. Naši reportéři se rozběhli do ulic a nosili mi na stůl zprávy o tom, co se kde děje, kde se střílí. Informovala jsem lidi, kam nemají chodit, že se o těch věcech jedná na nejvyšší úrovni, aby se nevydávali v nebezpečí. Tak to pokračovalo až do půl jedenácté."

Pak začalo jít do tuhého. Hlasatelka dostala signál od kameramana, aby se podívala na monitor. „V něm jsem viděla, že za mnou stojí dva sovětští vojáčci a míří mi samopaly pod lopatky. Nějaký důstojník na mě křičel, abych hned skončila. Věděla jsem ale, že jakmile opustím studio, už mě tam nepustí. Četla jsem dál, co mi přišlo pod ruku. Pak mě ale začali samopaly šťouchat do žeber a vyvedli mě ze studia," líčila návštěvníkům mšenského vzpomínkového večera Kamila Moučková, která se jen tak nevzdala.
Vzpomínkový večer s Kamilou Moučkovou.Zdroj: Josef Havel
Strach prý neměla. „Ne však proto, že bych byla tak statečná. Byla jsem neuvěřitelně rozzlobená, že si ti hajzlové dovolili překročit hranice našeho samostatného státu. Před třemi lety jsem dostala cenu Arnošta Lustiga za statečnost, ale já jsem vůbec nebyla statečná," pokračovala první dáma Československé televize, která letos oslavila osmaosmdesáté narozeniny.

Po vyvedení z televizního studia Kamila Moučková vysílala ještě týden ilegálně z hloubětínské Tesly. „Byl to lepší bramborový sklep, kterému se říkalo atomový kryt. Byla jsem hermeticky uzavřená ve studiu, kde jsme byli zpocení jako dveře od chléva. Ale museli jsme vysílat."

Po příchodu prezidenta Husáka na Hrad dostala Kamila Moučková hodinovou výpověď.

„Nastala moje jednadvacetiletá anabáze. Milí Rusáci mi ukradli jednadvacet let života," konstatovala bývalá hlasatelka, která pak nemohla sehnat žádnou pořádnou práci. „Nemysleli jsme si, že to může trvat tak dlouho, říkali jsme si, že to bude trvat tak rok. Nastaly deprese, problémy se zaměstnáním. Chvíli jsem dělala v kantýně, chvíli jsem myla schody v asi pěti barácích. Ale ani to mi nenechali, takže jsem pak deset let lepila igelitové pytlíky. Přitom jsem si zničila páteř, protože ty role vážily padesát kilo," řekla Kamila Moučková, kterou její těžkou životní situaci pomáhal překonávat její tehdejší partner, herec Jiří Zahajský, který se shodou okolností narodil ve Mšeně.

Ačkoli to Kamila Moučková neměla v životě zrovna jednoduché, nezatrpkla. „Je mi osmaosmdesát, a když se za sebe podívám, mám za sebou čisto. Je to krásný pocit. Nikdy jsem nikomu vědomě neublížila, nikoho jsem nepodrazila, nikoho neudala," řekla na závěr jedna z nejznámějších televizních hlasatelek.

V rámci vzpomínkového večera se v dobově laděných vstupech představili i mšenští divadelníci a písně Karla Kryla zahrála skupina Shoda okolností.