Přípravou na tu vánoční atmosféru je beze všech pochybností období adventu, kdy se na Vánoce připravujeme. A možná i vám pomůže událost Česko zpívá koledy dostat se do té správné vánoční nálady – do pohody beze stresu. Vždyť kdo by mohl být ve stresu, když hrají koledy?

Celé Česko tak bude v jeden den, v jednu hodinu zpívat vánoční koledy již poosmé. Tentokrát to bude ve středu 12. prosince od 18 hodin. Zazní pětice koled: Nesem vám noviny, Pásli ovce valaši, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma a Štědrej večer nastal. A pokud se budou všichni cítit v té pravé vánoční náladě, budou si moci zazpívat i vánoční píseň Vánoce, Vánoce přicházejí.

Zpívání vánočních koled v rámci události Česko zpívá koledy se pochopitelně nevyhne ani Mělnicku. Dosud se přihlásilo šest míst, kde se bude zpívat. V Mělníku si lidé koledy zazpívají v Opletalově ulici v parčíku u školy; v Mšeně se zpívání odehraje u městského úřadu. Mezi další místa patří náves obce Tuhaň, zpívat se bude i v Základní škole Lužec nad Vltavou, ve Všetatech před vchodem do školy a také v domově pro seniory v Neratovicích – Dům Kněžny Emmy.

I přes několik zranění se vítězem stala neporazitelná oktáva. Druhé místo obsadil výběr nižšího gymnázia a třetí skončili žáci sexty.
Gymnazisté vybrali přes padesát tisíc pro nemocná děvčata

Právě v neratovickém domově pro seniory chystají zpívání zhruba popáté, řekla Markéta Trejbalová, která v domově působí jako sociální pracovnice. Zpívají tu všechny věkové skupiny. „Na zpívání koled se podílejí obyvatelé domova, kteří navštěvují sbor a rádi zpívají – a děti z našeho nízkoprahového centra,“ řekla.

Ke zpívání nemůže chybět doprovod – a ten mají v Domu Kněžny Emmy zajištěný. „S kolegyní hrajeme rychlejší písně na kytary, děti nás doprovázejí na perkuse, jako rolničky, chrastítka, zvonečky. Jedna klientka nám vážné a pomalejší písně hraje na klavír,“ popsala Markéta Trejbalová.

Vánoční atmosféru při události Česko zpívá koledy si nemůže vynachválit. „Vždy vše připravíme tak, aby tam byla hezká vánoční atmosféra, na stolečku je připravený adventní věnec, kde zapálíme svíčky podle toho, kolikátý adventní týden to je – tentokrát tam budou hořet dvě svíce,“ vysvětlila. Svíček hoří více – a když se tedy zhasne velké osvětlení, atmosféra při svíčkách nemá chybu.

Jitka Čvančarová pokřtila novou knihu o Mělníku.
Jitka Čvančarová pokřtila novou knihu o Mělníku

Zpívání se zúčastňují i rodinní příslušníci. „Ti sem přicházejí pravidelně, zveme sem i rodiny našich zaměstnanců. Často sem chodí i rodiče s dětmi ze škol, hodně spolupracujeme s organizacemi města, kdy pořádáme například zdobení stromku, kterého se zúčastňují školy i školky. A chodí sem i veřejnost,“ dodala.

Česká republika ale nebude jediným místem, kde se budou hrát a zpívat koledy v rámci letošní události Česko zpívá koledy na náměstích, návsích, školách, kapličkách, kostelích, před vánočními stromy a podobně. Přihlášky do události Česko zpívá koledy zatím přišly i z německého Mnichova, italského Říma i řeckých Athén.

Stále se máte ale šanci přihlásit i vy – a u spořádat zpívání koled ve svém městě, ve své obci, ve své ulici, se svými sousedy, kamarády a známými. Podaří se nám překonat loňský počet přesahující 800 míst, kde se zpívaly koledy? Zájemci se často přihlašují na poslední chvíli – a stále máte možnost se přihlásit i vy na internetové stránce www.ceskozpivakoledy.cz. Stále je na přihlášení dostatek času!

Česko zpívá koledy.Zdroj: DENÍK