Přijede držitel slavného Oscara, italský skladatel Nicola Piovani. Manažerka Tereza Petrásková připomněla, že získal cenu za hudbu k rovněž oscarovému filmu Život je krásný z roku 1997. Spolupracoval s takovými mistry kinematografie, jako byli Federico Fellini nebo bratři Tavianiové. Piovani vystoupí s Filharmonií Hradec Králové v sobotu 26. srpna ve 21 hodin. Jde o jeho první a jediné vystoupení v Čechách.

Plno bude nepochybně také na netypické projekci pohádky Tři oříšky pro Popelku. „Geniální hudbu Karla Svobody provede symfonický orchestr k velkoplošné projekci filmu. Uvedení pohádky v tomto provedení bude světovou premiérou," řekla Petrásková.

Chybět nebudou ani slavní čeští autoři filmové hudby. Přijet má například Jaroslav Uhlíř, jehož vystoupení bude zaměřeno především na dětské publikum.

Vilém Čok.
Na akci Lysá žije hrají Ondřej Hejma a Vilém Čok

Poděbradský festival představí také projekt českého skladatele a držitele několika Českých lvů za filmovou hudbu Jana P. Muchowa, nazvaný The Antagonists. Jeho vystoupení bude na řadě 25. srpna od 21 hodin.

Autora hudby k filmům nebo televizním seriálům Samotáři, Grandhotel, Jedna ruka netleská, Václav, Kriminálka Anděl, Ve stínu, Teorie Tygra a mnohých dalších diváci uslyší při jedinečném vystoupení s Komorní filharmonií Pardubice a kapelou, v níž hrají Václav Havelka, Sára Vondrášková, Marek Doubrava, Marek Frič, Jenovéfa Boková a Marie Dorazilová.

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií samozřejmě nabídne zdarma bohatý doprovodný program, díky kterému bude celý lázeňský park naplněn hudbou, uměním a zábavou přinejmenším na stejně vysoké úrovni, jako je tomu u akcí tohoto druhu po celé Evropě. Diváci se opět mohou těšit na příjemné procházky parkem, zapůjčení festivalového kola Scott, méně známé, ale o to lepší kapely různých žánrů, skvělé jídlo, přehlídku moderních technologií a v neposlední řadě zajímavé workshopy ze světa filmové hudby a multimédií.

Festival svou novou koncepcí cílí na návštěvníky všech generací, od dětí přes teenagery až po zralé publikum.

Navazuje na loňský trailer, který se konal 27. srpna a v jediném dni ho navštívilo přes patnáct tisíc lidí. Letos se koná od 24. do 27. srpna po celém lázeňském městě.

Zahrada Lesního ateliéru Kuba v Kersku byla v sobotu opět po roce plná příznivců mistra slova Bohumila Hrabala.
FOTOGALERIE: Kersko žilo Hrabalem