Které město se může pochlubit tím, že na jeho centrum dohlížejí andělé? Mšeno tu možnost má. A to díky žákům a kantorům místní základní umělecké školy. Pod jejich rukama totiž vznikla čtveřice strážných andělů, kteří na obyvatele města shlížejí z kašny na náměstí Míru.

„Když někdo čeká třeba na autobus, má možnost přemýšlet o tom, co pro něho andělé znamenají, co symbolizují," říká k nejnovějšímu předvánočnímu dílu ředitel umělecké školy Čeněk Hlavatý, který anděly společně se zhruba dvaceti dětmi tvořil.

Když uvažoval, jaký vyšší objekt na zákryt kašny umístit, napadli ho právě andělé, kteří nyní poutají pozornost kolemjdoucích. „Hrubé rozvržení postav jsem udělal já, ale o to ostatní se postarali žáci výtvarného oboru. Velké plochy malovali širokými štětci, s nimiž se běžně ve výuce nesetkávají. Navíc si vyzkoušeli práci na plošném objektu, který šel do volného prostoru," popisuje šéf umělecké školy a dodává, že takto krátkodobý projekt větších rozměrů, jakým je andělská čtveřice, ve škole ještě nedělali. „Minulý rok děti pracovaly na velkém betlému pro zámek v Liblicích, který byl na plátně o rozměru tři na šest metrů."

Čeněk Hlavatý je také autorem mšenského betlému, který stojí na náměstí jen pár metrů od andělů. „Máme v plánu betlém každým rokem rozšiřovat o další postavy, aby bylo náměstí zaplněné i mimo kulturní program, který je spojen se slavnostním rozsvícením stromečku," připomíná výtvarník.

Třímetroví andělé, kteří zdobí centrum města, nejsou prvním pouličním uměním, takzvaným street artem, který pochází z učeben mšenské umělecké školy. Rozporuplné názory místních obyvatel vyvolal první počin, jímž bylo mariánské sousoší na náměstí omotané barevnými šálami, které v rámci výtvarné činnosti upletly klientky místního domova seniorů.

„Je zajímavé, jak lidé vnímají umění v ulicích. V Praze a jiných větších městech se nad tím už ani nikdo nepozastavuje, tak proč to nezkusit i ve Mšeně. Je to věc, která může rezonovat v kladném nebo naopak negativním smyslu," vysvětluje Čeněk Hlavatý.
Pozoruhodným dílem byl 
i uschlý strom proděravěný červotočem, který byl na místě andělů v době Dušiček.

„I uschlý strom u silnice nebo někde v krajině má svůj potenciál krásy. My jsme ho 
s dětmi navíc oživili pestrými nitěmi a pavučinami. Náš Červotoč mohl vyvolat zamyšlení nad dím, že mezi námi mohou být tací, kteří sice nic netvoří, ale i jejich destrukcí přeci jen něco zajímavého vzniká," připomíná umělec.

Letošní rok byl pro mšenskou uměleckou školu asi nejúspěšnějším v celé její historii. Z mezinárodní výstavy v Lidicích si mladí umělci odvezli šestnáct čestných uznání, tři individuální medaile a tři medaile za kolekci. A na mezinárodní výstavě v Hong Kongu si vedle stříbrné a bronzové medaile vysloužili pět diplomů. Na akci Miss úlet pak získali první místo za nejlepší módní návrh.

A ani hudební obor nebyl letos pozadu. Na pražskou konzervatoř se dostaly tři talentované žákyně.