Zájemci si tak v noci z pátku 23. na sobotu 24. května budou moci projít evangelický kostel, kostel Čtrnácti svatých pomocníků a věž chrámu svatých Petra a Pavla v Mělníku, kostel narození svatého Jana Křtitele v Kralupech nad Vltavou – Zeměchách, chorušický kostel Nanebevzetí Panny Marie, evangelický kostel ve Mšeně, kostel svatého Martina ve Vidimi-Horní Vidimi, kapli Nejsvětější Trojice a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Hostíně u Vojkovic, libišské kostely svatého Jakuba Staršího a Svaté Trojice, a také kostel Nanebevzetí Panny Marie v Lobkovicích u Neratovic.

Na každém z těchto míst přitom na příchozí čeká bohatý doprovodný program, zajímavá setkání i možnost v tichosti v některém z Božích chrámů rozjímat. Právě to je totiž podle koordinátorky Noci kostelů v litoměřické diecézi Kristýny Solničkové jedním z cílů celého projektu. „Návštěvníci budou všude přivítáni a kromě nabídnutých kulturních programů si budou moci s přítomnými pořadateli a kněžími popovídat, zeptat se na všechno, co je zajímá, nebo si jen v klidu kostela odpočinout od hektických všedních dnů," uvedla Kristýna Solničková.

Mělníkem bude znít sborový zpěv

Nejbohatší doprovodný program v rámci Mělníka nabídne evangelický kostel v Krombholcově ulici. Noc kostelů tam začne s úderem osmnácté hodiny úvodním zvonením. Třicet minut nato si návštěvníci budou moci poslechnout mělnický pěvecký sbor Chrapot, na který krátce po dvacáté hodině naváže koncert sboru Intermezzo ze Mšena. Hudební program doplní v půl desáté večer promítání záznamu divadelního muzikálu Jezus Christ Superstar a tři čtvrtě hodiny před půlnocí pak vystoupí mladí zpěváci z Tensingu Mělník.

Veřejného vystoupení v některém z mělnických kostelů se dočkají také žáci Základní umělecké školy Mělník. Ti zahrají a zazpívají v kostele Čtrnácti svatých pomocníků po jednadvacáté hodině.

Chrám svatých Petra a Pavla je sice nyní pro veřejnost uzavřený, přesto se ale alespoň jedna jeho část v pátek zájemcům zpřístupní. Mezi devatenáctou a dvaadvacátou hodinou si budou moci návštěvníci ve věži popovídat s mělnickými zvoníky a po celou dobu konání Noci kostelů si navíc budou moci věž kdykoliv projít. A přesně ve 20:51 hodin v pátek a v 5:05 hodin v sobotu si navíc bude moci každý z chrámové věže vyfotit západ, resp. východ slunce.

Kralupští mohou vyhrát v kvízu

Bohatý program pro návštěvníky připravili také v kostele Narození svatého Jana Křtitele v kralupských Zeměchách. Noc kostelů tam zahájí starosta města Petr Holeček už v sedmnáct hodin. V průběhu odpoledne a večera si návštěvníci budou moci poslechnout například duo Lenka a Jiřina Zahradníkovy, které zahrají skladby Johanna Sebastiana Bacha, nebo moderní křesťanské písně v podání kralupské scholy pod vedením J. Šimona. Od osmnácti hodin si pak zájemci budou moci projít kostel v doprovodu P. F. Masaříka, který jim popíše, co všechno mohou v kostele najít a k čemu to slouží. A krátce před devatenáctou hodinou proběhne losování výherců znalostního kvízu, který bude součástí Noci kostelů.

Mšeno nabídne výstavu fotek

Na návštěvníky evangelického kostela ve Mšeně zase vedle koncertu mšenského sboru Intermezzo, který zazpívá od osmnácti hodin, čeká výstava fotografií žáků tamní základní umělecké školy, která bude v předsálí k vidění už od čtyř hodin odpoledne. Od devatenácti hodin bude následovat promítání snímků kostelů z různých evropských zemí, které slovem doprovodí cestovatel Zdeněk Bergl. A na farní zahradě si budou moci návštěvníci opéci špekáček.

Libiští si budou moci zazvonit

Kostel svatého Jakuba Staršího v Libiši se sice návštěvníkům otevře až v osmnáct hodin, přesto stojí za to najít si tam cestu. Každou celou hodinu si totiž příchozí budou moci zazvonit na kostelní zvon, a to až do deseti hodin večer.

Jen o pár kilometrů dál v lobkovickém kostele Nanebevzetí Panny Marie se zase zaměří hlavně na nejmenší návštěvníky. Od osmnácti hodin, kdy se brány kostela otevřou veřejnosti, tam pro ně bude připravený speciální program. A už o dvě hodiny dřív odstartuje na neratovickém hřišti v Kojetické ulici etapová soutěž po městě pro děti a mládež.

V hostínském kostele Nanebevzetí Panny Marie v půl osmé večer zahraje a zazpívá houslistka Vítězslava Pajerová. Stejnojmenný kostel v Chorušicích zase od šesti hodin odpoledne nabídne výstavu dětských prací na téma Malujeme zvony. A ve vidimském kostele svatého Martina se pod rukama Miloslava Šimka v 18.30 hodin rozezní varhany.

Soutěžte s projektem Noc kostelů

Výtvarná soutěž pro děti do 15 let
Výtvarné práce musejí být zpracované na téma „Nechme zvony znít aneb Zvony a zvonky očima dětí". Malí umělci mohou kreslit různými technikami zvony a zvonky všech velikostí.

Fotografická soutěž pro dospělé od 16 let
Fotografie exteriérů kostelů do soutěže musejí být zpracované na téma "Tvář kostela aneb Exteriér kostela objektivem fotoaparátu". Fotit kostely je možné pouze zvenčí – celkový pohled, detail mříže, věže a podobně.

Všechny soutěžní práce do obou kategorií mohou soutěžící zasílat v době od 27. května do 5. července na adresu: Biskupství litoměřické, Dómské náměstí 9, 412 88 Litoměřice. Obálku je třeba označit heslem „Soutěž" a na její zadní stranu uvést jméno a příjmení, věk, adresu a e-mail soutěžícího. Vítězové se mohou těšit na hodnotné ceny.