Zahajovala tradičně starostka obce Obříství Jitka Zimová, která přivítala návštěvníky, účinkující i delegáty ze Středočeských institucí. Čestný host, přední členka Jolana Smyčková-Hánová, zavzpomínala na svého otce Miroslava Smyčku a na ostatní ročníky slavnosti, které zde strávila. Poté konferenciér Lubomír Havlák uvedl diváky, velmi pěkným vstupem do děl Bedřicha Smetany. Navodil příjemnou atmosféru a plynule představil jednotlivé účinkující a skladby, které zazpívají.

O víkendu se poprvé uskutečnil projekt obnovy tradice Svatodušní pouti ke kostelu sv. Ducha na viniční hoře v Liběchově.
Svatodušní pouť v Liběchově se vydařila

Nádherný kulturní zážitek nám svým pěveckým i hereckým vystoupením zprostředkovali sólisté opery Divadla J. K. Tyla v Plzni a Národního divadla v Praze. Diváci si z úst Ivany Veberové a Richarda Haana, nositelů Thalie, Jana Ondráčka s úžasným tenorem za doprovodu Adolfa Melichara dirigenta Státní opery a klavíristy, vyslechli slavné duety a árie z oper Bedřicha Smetany. Zazněla zde opera Prodaná nevěsta, Hubička a Libuše. Diváci si odnesli z Lamberku silné kulturní zážitky a obdařili účinkující velkým potleskem. Po skončení představení si všichni mohli prohlédnout prostory muzea a shlédnout, kde žil Bedřich Smetana se svou ženou.

Kavárna v Regionálním muzeu Mělník se změnila na celý den ve zkrášlující salón a patřila ženám.
Charitativní akce Make-up maraton odstartovala šestý ročník
Regionální muzeum Mělník získalo titul Muzeum roku 2017 v soutěži portálu www.do-muzea.cz.
Nejlepší muzeum loňského roku je v Mělníku!