Mělničtí ochotníci mají napilno. Zkoušejí snad všechny hry, které mají v repertoáru. Zahájili totiž velké turné, při kterém se představí nejen na pódiích Mělnicka, ale i za hranicemi regionu.

Potvrdila to režisérka Nového divadla Mělník Milada Hluštíková, která začala před časem nabízet pohádky, muzikály a další kusy divadlům i kulturním domům.

„Loni na podzim jsme se věnovali hlavně Šeherezádě, kterou jsme potřebovali po třech letech zkoušení představit divákům. Teď nastal čas, kdy začínáme naše představení nabízet. Dáváme dohromady termíny, kdy budeme hrát a kdy vůbec budeme moci zkoušet," konstatovala režisérka mělnického ochotnického souboru, který se může pochlubit bezmála dvaceti dětmi.

Právě pro mládež, kterou představují hlavně děvčata, chce Milada Hluštíková připravit další hry.

„Mezi hraním musíme pracovat na nových věcech, nemůžeme ustrnout. Náš mladý soubor je k neutahání, takže pro ně musíme vymyslet něco dalšího. Napadlo nás, že bychom mohli se staršími zkoušet Sluhu dvou pánů a s mládeží Kocoura Modroočka," dodala.
Za zhruba půl roku by měl na řadu přijít další muzikál z pera Radka Šlangala, autora oblíbené zpěvohry Libushe i nové Šeherezády, kterou divadelníci poprvé představili letos v lednu na pódiu mělnického kulturního domu. To ale není všechno, do čeho by se chtěli herci mělnického souboru letos pustit.

„Byla bych ráda, kdyby se nám podařilo nacvičit i nějaké vánoční představení, abychom měli něco i na Vánoce. Před svátky děláme jen tradiční Čertování v kulturním domě," připomněla Milada Hluštíková.

Mělničtí divadelníci se v Masarykově kulturním domě scházejí každou neděli, kdy mají zkoušky. V týdny se totiž kvůli školám a zaměstnáním nesejdou. Milada Hluštíková si nemůže vynachválit současné nejmladší členy souboru, kteří jsou prý do hraní neuvěřitelně zapálení. „Před časem se nám děti obměnily, když přecházely ze základních škol na střední. Všechny nás v podstatě opustily. Přišly ale mladší děti ve věku zhruba dvanáct až třináct let, které jsou tak motivované, že s nimi nejsou vůbec žádné problémy. V neděli musí vstávat třeba v šest, aby přijeli včas na zkoušku. A ony to udělají," chválila své svěřence Milada Hluštíková a dodala, že většina dětí do Mělníka dojíždí ze Mšenska a z vesnic kolem Mělníka.

Nejmladší mělničtí divadelníci na sobě letos začnou hodně pracovat. Pomůže jim k tomu výtěžek z benefičního představení hry Tetičky, kterou v mělnickém kulturním domě představili jejich starší kolegové.

„Dostali jsme polovinu vstupného, což je čtyřiadvacet tisíc korun. A rozhodli jsme se, že ty peníze dáme do dalšího učení mladých herců. Máme pro ně vyjednané workshopy s profesionálním hercem, choreografka je bude učit tančit, sháníme i další lektory, kteří budou naše mladé i starší herce zdokonalovat," vysvětlila režisérka souboru.

Nové divadlo Mělník do letních prázdnin připravuje dvě reprízy pohádky Květ zapomnění, třikrát se ukáže se zpěvohrou Libushe, dvakrát se Šeherezádou a dvakrát vyjede s Tetičkami.