Každý den dochází k desítkám přepadení v českých ulicích. Denně jsou ženy znásilňovány, děti jsou unášeny a obchodníci jsou přepadáváni. A jen málokdo se tomu dokáže doopravdy bránit. Účinná obrana ale existuje, jmenuje se Krav maga a učit se jí může každý bez rozdílu věku, pohlaví nebo tělesné konstituce.

Krav maga je umění sebeobrany, které pochází z Izraele, i když ho vymyslel čechoslovák Imrich Lichtenfeld ve druhé polovině minulého století. Je to jeden z nejúčinnějších systémů sebeobrany. Nejde o klasické bojové umění, ale zásadně o záchranu holého života. V Krav maga se ani nesoutěží. Tady se totiž nehraje fair-play, protože ten, kdo vám bude chtít ublížit, rozhodně nebude hrát fér.

Založeno na lidských reflexech

Krav maga znamená hebrejsky boj zblízka. Ze strany expertů si získal velké uznání pro svoji jednoduchost a praktické využití. Je ze své povahy sebeobranou proti agresorovi, využívá přirozené reflexy, ale dává též návod, jak účinně k obraně použít jakýkoli předmět.

Mělničtí studenti Krav magy mají tu výhodu, že je vede jeden z nejlepších instruktorů v Čechách Filip Timbaris, který dosáhl stupně G5. Je to ten nejvyšší stupeň, kterého u nás vůbec můžete dosáhnout.

Jedenatřicetiletý Filip Timbaris prošel cizineckou legií, strávil měsíce na vojenských misích v Africe a více než rok v Afghánistánu. Působil jako ochranka na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes, v Marseilles i jako ochránce veřejných činitelů.

Důležitá je hlavně řízená agrese

Tělocvičnou, kde vyučuje Filip Timbaris se svým typickým natočeným knírkem, se rozléhá děsivý křik a dunivé rány. Všichni studenti mají na sobě ovšem chrániče holení a potřebný suspenzor, dokonce i děvčata. Nejúčinnější obrana, jak zneškodnit útočníka, je totiž útok na intimní partie v rozkroku. „Nemám zájem na tom, aby se mi tu studenti navzájem tloukli nebo se dokonce nějak zranili," přiznává šéf instruktor Krav magy v Mělníku Filip Timbaris.

Aby připravil svěřence na opravdovou stresovou situaci, jaká může nastat, když na ně někdo zaútočí, využívá systém řízené agrese. „Pokud vás někdo napadne, je nutné, aby se z vás stala agresivní šelma. Musíte v sobě dokázat vzbudit agresivitu a útočníka zneškodnit. Zachránit tak sebe nebo svou rodinu a potom se zase vrátit do svého klidového a normálního režimu," vysvětluje Timbaris filozofii izraelského způsobu obrany.

V tréninku navíc instruktor připravuje i modelové situace, ke kterým může na ulici dojít. Jeho studenti pobíhají v mělnických ulicích klidně i za deště v pláštěnkách. Nikdy totiž nemohou vědět, kdy a kdo na ně z křoví vyskočí a jak se zachová nerovný povrch městských mělnických ulic.

„Venku je to úplně jiné než v tělocvičně. Tady je rovný povrch, nemůže se vám stát, že vám uklouzne noha na vlhkém trávníku nebo zakopnete o obrubník," říká hlavní instruktor.

Křehká Lucie umí nakopat zadek

Mezi svými pokročilými svěřenci má dokonce jednu dívku, která se v tělocvičně zdála, že by případnému násilníkovi dokázala pořádně nakopat zadek. Křehká dívka Lucie, na kterou by si každý troufl, zneškodnila svými chvaty i chlapa, minimálně dvojnásobné váhy.

Někomu se může zdát, že je to tu samý rváč a násilník, ale opak je pravdou. I když na sebe křičí a buší do sebe pěstmi, po tréninku jdou všichni společně na pivo.

Otvírá se nová třída pro začátečníky

První náborová hodina do nové třídy pro začátečníky proběhla už sice ve čtvrtek, ale druhou šanci dostanou zájemci ještě v úterý. Do rozjetého vlaku se už totiž naskočit nedá. Jeden trénink navazuje na druhý a všechny techniky se prolínají. I když podle slov Filipa Timbarise je Krav maga jednoduchou technikou. První dva tři měsíce se jeho žáci učí základy, na kterých se dá potom vystavět celý dóm Krav maga. „Třicet možná čtyřicet procent techniky má v sobě člověk už zakódovaných. Jsou to instinkty, které člověk dělá automaticky, když ho někdo chce uhodit. Zbytek je technika, kterou si musí studenti osvojit," říká

Na to, abyste začali s výcvikem této izraelské sebeobrany, stačí jen odvaha a čistý trestní rejstřík. „Vyžadujeme výpis z trestního rejstříku, protože někoho, kdo byl odsouzen za násilný trestný čin, do třídy nepřijmeme. Krav maga může být velmi nebezpečná. Kdybych zjistil, že ji někdo z mých studentů zneužil nebo použil jinak než v sebeobraně, rozloučil bych se s ním z minuty na minutu," dodal Timbaris.

Žádný násilník, extrémista, ani nikdo, kdo propaguje muslimský zákon šári´a se do kurzu nedostane. Rozhovor s Filipem Timbarisem přineseme v následujících dnech v Mělnickém deníku. Místní kurzy najdete i na Facebooku pod názvem Krav maga Mělník, nebo na www.kravmaga.cz