Nejprve k samotnému jezdectví. Počátky tohoto sportu jsou v České republice datovány od založení spolku pražského Sokola v roce 1891. Jezdectví obsahuje celou řadu závodních disciplín, hlavními jsou drezura, parkur, všestrannost, reining, voltiž a vytrvalost. Zcela mimo je organizován dostihový sport – rovinné dostihy, překážkové dostihy a klusácké dostihy.

Klub jezdectví Mělník má v současné době přes sto členů, letos už má za sebou své největší akce – jarní a letní Ponny festivaly. Ve zbytku roku oddíl nabízí nejen tréninkové výcviky, ale také soutěže neregistrovaných jezdců.

„Náš klub aktivně funguje. Město nám určitý počet peněz dává, ale oproti celkovým potřebám je to málo. Když nemáte dost peněz, musíte pracovat s omezenými možnostmi, nemáte zázemí, atd. Přesto se stále držíme,“ říká Vladimír Mestenhauser z JK Mělník.

Kvalifikace o 2. ligu: Rodos Dvůr Králové - Junior Mělník.
Startuje krajská liga. Tradičně s Juniorem a nově s Buldoky

NÁROČNÝ SPORT

Jezdectví rozhodně není sport, na který si může myslet každý. Co musíte zvládat a co všechno je zapotřebí mít, abyste v této aktivitě mohli pomýšlet na úspěšné prezentování?

„V prvé řadě je to láska ke zvířatům. Jde o naprosto přirozenou vlastnost, která je při jezdectví nejdůležitějším prvkem. Musíte znát chování koně a jeho povahu. Jde o velké zvíře, které má svoji hlavu a často potrápí i absolutního profesionála,“ upozorňuje Klára Čejková, která se s krátkou pauzou věnuje jezdectví desátým rokem. 

Dalším faktorem je dostatek finančních prostředků. Kůň je sám o sobě velkou peněžní zátěží a jezdectví se v tomto ohledu rovná třeba i hokeji. 

„Pokud splňujete základní požadavky, jako je již zmíněná láska ke zvířatům, chuť či odhodlanost, tak se do jezdectví může pustit i někdo, kdo na koni třeba ještě nikdy neseděl. Je to dřina, která sice vyžaduje hodně trpělivosti, jde ale o nesmírně krásný sport, při kterém člověk spolupracuje se zvířetem. A to samo o sobě působí zajímavě,“ říká na závěr Klára Čejková.

První ročník HESU meeting se Zuzanou Hejnovou proběhl ve středu 13. září 2017 v Kutné Hoře.
Hejnové unikl v Kutné Hoře světový rekord o dvě setiny