„Přiznám se, že mě ocenění překvapilo," řekl skromně šestatřicetiletý Josef Bartoš, který tvrdil, že se cítí stále na pětadvacet a závodit bude ještě pořádně dlouho. Je jisté, že je nejlepším žokejem současnosti v celé naší republice, ale pomalu dobývá i evropské státy.

Čelní pořadí v deseti kategoriích, do nichž sportovní kluby nominovaly více než sedm desítek sportovců i týmů, bylo slavnostně odtajněno během čtvrtečního galavečera v zaplněném sále v Masarykově kulturním domě v Mělníku.

Dlouhé čtyři roky držel Adam Sedlmajer prim. Při vyhlašování ankety za rok 2013 byl překvapivě až desátý, za rok 2014 poskočil na sedmé místo a loni opět kraloval. Letos předává královskou korunu Bartošovi. Ten v říjnu obhájil bronzovou příčku na nejprestižnějším dostihovém závodě na Velké pardubické. I když mu za rok 2015 bylo dodatečně uděleno druhé místo kvůli dopingu vítěze. „Na taxisův příkop se nedá nijak připravit, kůň musí mít zkušenosti a jezdec ho musí dobře navézt," vysvětlil Bartoš.

Zlatou medaili získal na italském šampionátu, zvítězil už v 35 překážkových závodech. První místo vybojoval i na Velké ceně v italském Miláně, získal spoustu dalších vítězství v dostizích v Polsku i ve Švýcarsku.

STŘÍBRO A BRONZ PRO VODNÍ SPORTY

Druhé místo patří mělnické veslařce Anně-Marii Mackové, bronzovou příčku obsadil loňský vítěz Adam Sedlmajer. Čtvrté místo bylo uděleno vodní lyžařce Anně Češpivové, pátý pak byl karatista z Neratovic David Le, šestá jezdkyně na koni Denisa Vegrichtová, sedmá bojovnice taekwonda Anna Miškovská, osmý jachtař Petr Fiala. Mělnický boxer Jan Gazdík obsadil deváté místo a desátým sportovcem Mělnicka je karatista Pavel Zach.

NEJLEPŠÍM KOLEKTIVEM HOKEJISTÉ

Kategorie kolektivů ovládli mělničtí hokejisté a jachtařky Michaela Kořanová a Lenka Mrzílková z Neratovic. Hvězdou Deníku se letos stal karatista z neratovického Dragonu Matyáš Miller.

Na pódiu se po celý večer, který se konal pod taktovkou České unie spotu, Mělnického deníku a agentury Sport Action, jako na běžícím pásu střídali jen samí mistři, vicemistři a medailisté.

TALENTY JSOU Z BOJOVÝCH SPORTŮ

Talenty roku se staly karatista Daniel Brejcha z Dragonu Neratovice, taekwondista Jiří Beránek z Mělníka a jezdkyně Eliška Hasnedlová.

TRENÉR TAEKWONDA LETOS PODRUHÉ

Další z cen v kategorii Trenér roku zamířila k mladému trenérovi mělnického taekwonda, který tuto kategorii vyhrál už loni. Martin Moták je dlouholetým koučem dětí, sám je přitom ještě základním kamenem reprezentace a zároveň držitelem 5. danu. Je mnohonásobným mistrem České republiky, působí rovněž jako mezinárodní rozhodčí, kterého si žádají na mnoha zahraničních turnajích.

KRAJÁNKEM ROKU JE TENISTA

Jan Šátral si odnesl v regionální sportovní anketě ocenění Krajánek roku. Mělnický tenista na US Open postoupil z kvalifikace a podlehl ve druhém kole Gaelu Monfilsovi. Získal dvakrát první místo na challengeru v Marburgu a v Římě. Drží si 136. místo v žebříčku ATP, reprezentoval Českou republiku v Davisově poháru v Austrálii a zároveň je hráčem ČLTK Praha.

V SÍNI SLÁVY BUDE I LIMPRECHT

Do síně slávy byl uveden Petr Limprecht, předseda a zakladatel klubu Taekwondo Hansoo v Mělníku s více než dvacetiletou tradicí. Zároveň je mnohonásobným mistrem České republiky a mezinárodním rozhodčím působícím na vrcholných akcích jako mistrovství Evropy a světa. Je držitelem 5. danu v taekwondu a vedoucí české reprezentace. A nejen že jde o mezinárodního instruktora tohoto bojového umění, ale zároveň je i předsedou sportovní komise města Mělníka. Limprecht si z pódia odnesl i čestné uznání za významný a výjimečný přínos k rozvoji sportu od výkonného výboru České unie sportu.

BRONZOVÁ MEDAILE Z RIA DE JANEIRA

Ocenění pro handicapovaného sportovce si vysloužil stolní tenista Jiří Suchánek. Rodák z Chlumína získal na letních paralympijských hrách v Riu de Janeiru bronzovou medaili ve čtyřhře. Cenu Fair play získala Zdeňka Sekulová.