V sobotu 14. února se na zimním stadionu v Lobečku koná devětatřicátý ročník Kralupské kličky, pořádaná oddílem TJ Kaučuk Kralupy. Jde o závod v krasobruslení, který je součástí poháru Českého krasobruslařského svazu.

Hlavní trenérka kralupského oddílu Simona Majrychová uvedla, že letitá historie závodu zaručuje jeho kvalitu a vysoký počet startujících.
„Sjíždějí se nám závodníci z celé republiky. Doufám, že letos opět uvidíme závodnice z Třince, Ostravy nebo Brna. Co se týče zázemí a úrovně závodů, patříme jako pořadatelé k jedněm z nejlepších," doplnila trenérka.

Šest hodin tréninku

Svěřenci kralupského krasobruslařského oddílu tvrdě trénují, aby dosáhli na nejvyšší příčky. Klub proto využívá veškerých možností k naplnění intenzivního tréninkového plánu. Oddíl obvykle trénuje pětkrát týdně včetně víkendů, celkem až šest hodin.

Vedle tréninků strávených na ledě se věnují krasobruslaři také baletní a gymnastické průpravě.

Některé tréninky se neobejdou bez včasného vstávání. „Každou středu máme trénink ráno od šesti hodin, sice je to brzy, ale nedá se nic dělat, je to sport," poznamenala Simona Majrychová.

Podpora rodičů

Při nabitém časovém harmonogramu věnovanému přípravě na závody nesmí chybět ani podpora ze strany rodičů. „Snažíme se s nimi vstávat, i když to vždy není příjemné, ale tento sport to vyžaduje. Děláme, co můžeme," říká otec sester Palečkových, úspěšných závodnic dosahujících rok co rok výborných výsledků.

Mladší Sofie byla loni první v žebříčku Českého poháru krasobruslařského svazu. I v letošním roce je podle hlavní trenérky jednou z kralupských nadějí.
Krasobruslení není snadný sport. Za konečným uměleckým ztvárněním různých piruet, skoků a kroků stojí i tvrdé dopady na studený led, což může být bolestivé. Kralupští závodníci se ale umějí postavit zpátky na nohy a bojovat.

„Když se mi nechce, tak pořád padám, a když se mi chce, tak to vůbec nebolí, protože nepadám," řekla Alexandra Kopecká, která bude na Kralupské kličce startovat v kategorii Žačka nejmladší B. Přála by si přitom dojet pro druhé místo.

Závodí i Cvrčkové

Kralupská klička letos otevírá novou kategorii Cvrček 1 a 2. Jde o nový projekt určený nováčkům. Liší se náplní, která nevyžaduje tak náročné prvky, jako je tomu u ostatních kategorií.

„Tato soutěž je věnována těm, kteří si chtějí zazávodit a poměřit své síly s ostatními začátečníky. Aby to nebylo pouze trénování, ale aby si v praxi přičichli k atmosféře závodů," vysvětlila Simona Majrychová.

Oddíl krasobruslařů se v Kralupech neustále rozšiřuje, dokonce mezi sebe přibral i dva talentované chlapce, původně hokejisty, Matouše Liemanna a Matěje Müllera, kteří budou startovat v kategorii Žák mladší B. Pro nízkou účast chlapců na závodech mají tito dva krasobruslaři velké šance. „Chtěl bych si určitě dojet pro zlatou medaili," říká Matěj, který v klubu zatím trénuje rok.

V ostatních kategoriích budou startovat tato děvčata: v kategorii Žačka nejmladší A na led nastoupí Sofie Palečková, v kategorii Žačka nejmladší B Patricie Smilovská, Adéla Kimličková, Hana Machulová, Alexandra Kopecká a Ema Liemannová, v kategorii Žačka mladší A Zdeňka Palečková, v kategorii Žačka mladší B Barbora Koselková a Radka Myšková. V kategorii Žačka A bude startovat Tereza Knězů a v kategorii Žačka B Karolína Smilovská, Klára Schmidtová a Darina Ptáčníková. Kategorie Nováčků mladších se těší na start Veroniky Machalové a Kateřiny Myškové a mezi Nováčky se objeví Markéta Machulová, Michaela Kovářová a Andrea Sabolová. Za kategorii Adult bude bojovat Marie Henzlová a Linda Hamouzová.

„Doufám, že holky a nově i kluci se v domácím prostředí vybičují k takovým výkonům, na jaké jsem zvyklá. Nějaké medailové umístění by tam mohlo být. Natrénováno mají, teď to musejí prodat. Záleží ale také na psychice a momentálním rozpoložení," doplnila Simona Majrychová.

(Karmela Beránková)