Na úplném vrcholu, v lepším středu a těsně nad propastí. K takovému umístění dospěla trojice středočeských zástupců v nedávno skončené druhé futsalové lize. Maximální spokojenost panuje v Mělníku, kde splnili svůj postupový cíl. V Kladně po sestupu z nejvyšší soutěže berou páté místo při obměně kádru jako odpovídající. Za očekáváním zůstala Mladá Boleslav, která si z předešlých umístění v lepší polovině pohoršila na nelichotivou desátou příčku.

V mělnickém Olympiku staví uplynulou sezonu téměř nejvýš ve své historii. Přestože áčko postoupilo mezi elitu už potřetí, tentokrát se klubu zároveň povedlo vyhrát juniorskou ligu a s rezervou i divizi. „Jsme šťastní a pyšní, ale musíme to potvrdit příští rok. Kvalitně se připravit a zůstat v lize déle,“ má manažer Pavel Šuba myšlenky už hlavně na budoucnost.

Ani pouť uplynulým ročníkem, jehož tečku obstará páteční domácí Superpohár s vítězem skupiny Východ Jeseníkem, ale prý nebyla tak snadná, jak by se mohlo z postavení v tabulce zdát. „Druhá liga je stále kvalitnější, soupeři už nehrají jen fotbal v hale, ale jdou za futsalovou stránkou. Koukají na video, připravují se na soupeře a o to je to těžší,“ potvrdil Pavel Šuba.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě ve Slaném v ovocnářské společnosti Ekofrukt, kde se setkal také se zaměstnanci.
Prezident ve Slaném: Zdravý člověk má pracovat, vydělávat a platit daně

Jeho tým se dokázal vypořádat nejen s konkurencí, ale i s tlakem, který si na sebe upletl vyhlášením postupového cíle. „Celý tým má velkou kvalitu a každý zápas vyletěl někdo jiný. Výborné výkony podávali skoro všichni,“ ohlédl se Šuba. Na prvním místě vyzdvihl gólmany Soumara s Jenčem. Střeleckým tahounem byl momentálně zraněný Jiří Vokoun, pravidelně se ale prosazovali i další.

„Doufám, že všichni mají před sebou výzvu uspět v první lize a budou pokračovat,“ věří Šuba.

POLOVIČNÍ SPOKOJENOST V EX-LIGOVÉM TÁBOŘE

V Kladně mají za sebou opačnou cestu než Mělník. Po sestupu došli k poznání, že rozdíl mezi oběma soutěžemi je propastný, ale i druhá liga má svou úroveň.

Páté místo je podle hrajícího asistenta Jiřího Veselého odrazem obměny kádru, ve kterém po pádu skončilo několik hráčů. Zabudování nových a mladých se ale celkem povedlo, i když umístění by si v Kladně dovedli představit i lepší. „Ideální by bylo třetí místo. Jsme spokojení tak napůl,“ řekl Deníku Jiří Veselý.

NEDAŘÍ SE. Ani kapitán Hořína Zdeněk Cífka (s míčem) zatím neví, jak tým dostat z jarní krize.
Nečekané jarní trápení Hořína. Hoří obrana i útok

Omlazení bylo podle něj znát hlavně v začátku soutěže, postupem času se ale novicové rozehráli a sbírali body. „Měli jsme hráče v juniorce Sparty, která se dostala do final four. Teď máme tři v reprezentační devatenáctce,“ potvrdil Jiří Veselý, že v budoucnu má tým na čem stavět.

V sezoně se opíral hlavně o produktivitu Josefa Fujdiara a Martina Kaválka, zkušenosti Petra Junka a výkony brankáře Davida Tetoura.
„Máme docela mladý mančaft a tedy i předpoklad, že ve stejné sestavě budeme hrát ještě několik sezon. V té příští budeme určitě náročnější. Neříkám, že chceme hrát hned o postup, ale určitě výš,“ dodal Jiří Veselý, jehož tým musí zapracovat na střelecké efektivitě, která ho asi nejvíc limitovala.

Rozhodně o čem přemýšlet mají v Mladé Boleslavi. Tamní Malibu se svou třetí účastí ve druhé lize protrápilo. Futsal si neužilo dokonce ani v závěrečném utkání, kdy měl tým už jistou záchranu. „Desáté místo absolutně není tím, co bychom si představovali,“ nechal se slyšet trenér Jaroslav Bílek po závěrečném vystoupení.

Hráči se po předešlé čtyřzápasové sérii bez porážky vrátili k přístupu a výkonům, které byly podle jejich kouče typické pro nepovedené zápasy. A těch byla většina.

„Ať to vezmu zleva zprava, tak se mi jen těžko hledají pozitivní věci. Byla to od nás letos tragédie a musíme se nad tím vážně zamyslet,“ dodal Bílek s tím, že řešením nejspíš budou změny v kádru. „Musíme si přiznat, že dost hráčů na druhou ligu nemá.“

Za pravdu mu dává pohled do individuálních statistik. Nejproduktivnější hráč „růžovek“ se nachází až v šesté desítce celkového pořadí. Byl jím patnáctibodový Matěj Vaněk.

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman přijíždí na návštěvu kraje