Má zastoupení v mnoha zemích světa, mimo jiné také v České republice, kde vlastní výrobní podniky v Žebráku a v Prostějově. V žebráckém závodě se realizovala významná investice, která firmu posune ještě výš na kvalitativním žebříčku dodavatelů do tohoto mimořádně náročného odvětví.

Za zmínku stojí i to, že Mubea se v příštích letech bude rozšiřovat a hledat velké množství pracovníků.

Česká pobočka byla založena v průmyslové zóně Žebrák v roce 1994.

V roce 1995 byla postavena první výrobní hala, druhá hala byla postavena takříkajíc na zelené louce v roce 1998. V letech 2004 až 2009 byla zahájena další výroba v odvětví lisovaných a svařovaných dílů v nově postavené třetí výrobní hale.

Důležitým provozem je moderní nástrojárna, která se specializuje nejen na potřeby v Mubea Žebrák, ale vyrábí i pro jiné podniky v rámci koncernu Mubea. Nástrojárna má vlastní konstrukční kancelář, technologickou přípravu výroby, pracoviště pro programování strojů a další obslužná pracoviště.

Vzhledem k tomu, že Mubea je dodavatelem předních výrobců celosvětového automobilového průmyslu, směřuje i větší část výrobního objemu české lokace k zákazníkům za hranicemi České republiky.

Investice do budoucnosti

V roce 2012 bylo učiněno strategické rozhodnutí rozšířit výrobní kapacity žebráckého závodu a vybudovat novou, čtvrtou halu, ve které bude probíhat výroba dílů z karbonových vláken. Celková investice do nové haly dosahuje výše desítek milionů eur. Ty byly mimo jiné vynaloženy na pořízení špičkové inovativní technologie šetrné k životnímu prostředí. Generální ředitel neopomíná zdůraznit, že na projektu se podílela celá řada českých dodavatelů.

V první fázi bude pro výrobu dílů z karbonových vláken připraveno zhruba 10 tisíc metrů čtverečních výrobní plochy. Rozšíření výroby si vyžádá i zvýšení počtu pracovníků, což v době notorického nedostatku schopných a patřičně kvalifikovaných technických odborníků jistě nebude jednoduché.

Hotové řešení

Závod se soustředí na nejnovější verzi techniky odlehčené konstrukce. Jeho síla spočívá především ve vývoji komplexních strukturovaných dílů z karbonu zesíleného kompozitu. Výsledkem jsou extrémně lehké a vysoce pevné díly nejen pro automobilový průmysl, ale také pro průmyslové využití. Kromě karbonu se používají jako zpevňující materiály také skelná vlákna a aramid. Hlavní oblastí výroby nové haly v Žebráku je sériová výroba skořepin pro sedačky a dalších dílů pro karosérie a vnitřní vybavení automobilů.

Mubea nabízí kompletní výrobu od projekce přes konstrukci, modelování a formování až po konečnou kontrolu hotového výrobku. „Zákazník má tak v naší společnosti úsporné hotové řešení," říká Bernhard Spielvogel. „Naše společnost je dodavatelem úrovně 1 (Tier 1), to znamená, že dodávky směřují přímo ke koncovým zákazníkům. To platí jak v případě výroby jednotlivého prototypu, tak i celé série," dodává.

Nasazení odlehčených konstrukcí hraje v rámci automobilového průmyslu z důvodu důrazu na spotřeby vozů a emisí CO2 čím dál významnější roli. Ve srovnání s jinými odlehčenými materiály představují karbonová vlákna zatím dražší řešení, a proto se dnes nasazují převážně ve speciálních aplikacích, ve kterých je důležité zajistit co možná nejvyšší pevnost při zachování minimální hmotnosti.

Cíle pro příští období se zdají být tedy jasné. „ Chceme být nejlepší ve své třídě, nejlepší z hlediska technologie, kvality i ceny," říká Bernhard Spielvogel. „Příslušnost ke skupině Mubea a nové, špičkové výrobní kapacity v žebráckém závodu jsou důležité stavební kameny této vize," konstatuje na závěr.

Zdroj: Mubea