Neopatrní zahrádkáři, majitelé luk i lesních pozemků začínají s příchodem jarního počasí přidělávat práci profesionálním i dobrovolným hasičům. Vypalování suché trávy a dalších porostů se jim totiž často vymyká z ruky. A navíc je zakázané.

Podle velitele mělnické hasičské stanice Zbyňka Štajnce výjezdy k hořící trávě začaly přibývat, jakmile se trochu oteplilo. Mezi prvními letošními případy byl požár trávy v kralupských Zeměchách, kde od hořící trávy na jedné z místních zahrad shořel plastový kompostér a plameny se skrz plot rozšířily až k rybníku. O pár dní později hasiči zasahovali v kralupských Minicích, kde se požár několika metrů trávy rychle zvětšil na plochu zhruba šesti set metrů čtverečních.

Čtěte také: V dodávce zůstali zaklínění lidé

"Je to každý rok stejné. Jakmile se oteplí, lidé si začnou připravovat louky a zahrady na sečení tím, že vypalují starou trávu. Nedbají ale přitom na zákon o požární ochraně a zákaz vypalování porostů," přiblížil Zbyněk Štajnc, podle něhož se při vypalování trávy plameny mohou rozšířit například do lesů, které se zahradami často sousedí.

"Pokud se požár rozšíří do lesní hrabanky, jeho likvidace je mnohem náročnější než v případě suché trávy. Na zahradách se zase požár čas od času rozšíří například na ovocné nebo okrasné dřeviny, dřevěný plot nebo kůlnu," připomněl Zbyněk Štajnc, podle něhož by lidé neměli pálení suchých porostů podceňovat. Každý, kdo pálí v jakémkoli ročním období suchou trávu, si navíc koleduje o tučnou pokutu.

Každé pálení trávy, listí a dalšího rostlinného materiálu přitom nemusí odporovat zákonu. Přírodní materiál stačí shrabat na hromadu, a tu pak pod dozorem spálit. Je ovšem třeba si ověřit, zda spalování přírodního materiálu nezakazuje obecní vyhláška.

Nejjednodušší způsob, jak předejít problémům, je každé větší pálení oznámit hasičskému záchrannému sboru, přestože fyzické osoby tuto povinnost zákonem danou nemají. Ohlásit pálení většího množství přírodního materiálu mohou lidé jak prostřednictvím operační linky hasičů na čísle 150, tak elektronicky vyplněním formuláře na webu

Čtěte také: Hasiče i strážníky z Mělnicka lidé často zbytečně zdržují