Porost v chráněné krajinné oblasti zachvátily ráno plameny, k jejichž likvidaci byl potřeba vysoký počet zasahujících jednotek z řad profesionálních i dobrovolných hasičů. Nejenom z Mělnicka a nejbližšího sousedství, ale i z dalších regionů. Právě s ohledem na masivní nasazení sil a prostředků přistoupili hasiči k vyhlášení nejvyššího poplachového stupně, využívaného pouze řídce; v případě malérů opravdu mimořádného rozsahu. Umožňuje mimo jiné povolávat i techniku a týmy její obsluhy z dalších krajů.

Do akce se ve vyschlém a obtížně schůdném členitém terénu se stržemi postupně zapojilo 20 jednotek hasičů nejen ze středních Čech, ale i z Liberecka. S hašením pomáhala také posádka vrtulníku. K plnění takzvaného bambivaku podvěšeného pod helikoptérou, z něhož byla voda shazována do plamenů, hasiči zřídili i speciální čerpací stanoviště. Necelou hodinu po poledni se podařilo dostat plameny pod kontrolu; hasiči zabránili dalšímu šíření ohně. Postupně bylo také možné snižovat stupeň požárního poplachu až na základní I.

Nakonec se ukázalo, že oheň zachvátil asi hektar porostu; plochu o rozměrech zhruba 100 krát 100 metrů. Hmotné škody budou hasiči vyčíslovat společně s pracovníky správy chráněné krajinné oblasti. Příčina požáru zatím zůstává v šetření; předběžně nelze vyloučit ani možnou neopatrnost při rozdělávání ohně nebo nepozornost kuřáka (byť kouřit je v lesích zakázáno, a to celoročně; nikoli pouze v nynějším suchém období).

Ani po zdolání velkého požáru (který doslova „zvedl“ jak hasiči někdy říkají) celý region, však na Kokořínsku nenastal klid. Vpodvečer tam bylo třeba likvidovat další velký lesní požár. K ohni na ploše zhruba 150 na 100 metrů v lokalitě u vesnice Jestřebice poblíž obce Dobřeň – a to opět ve velmi náročném terénu se skalnatými svahy – vyjelo v režimu II. poplachového stupě deset hasičských jednotek. Také v tomto případě pomáhal i vrtulník.

Hořící pole za Cítovem směrem na Roudnici.
U Cítova a u kralupské chemičky shořela pole

Vedle ohňů na Kokořínsku během horké neděle zaměstnával středočeské hasiče také nezvykle vysoký počet dalších zásahů. Frmol začal už v noci odstraňováním spadlých stromů na Příbramsku, Kutnohorsku, Benešovsku a Kolínsku, přidaly se vážnější dopravní nehody na Kladensku, Berounsku, Mladoboleslavsku – a posléze i na Rakovnicku a Kutnohorsku. Lesy hořely také u Lhoty na Praze-východ a u Berouna. Pole či tráva pak nejen na dalších místech na Mělnicku, u Chvatěrub a Dřínova, ale rovněž na Mladoboleslavsku u obce Pětikozly a u Benátek nad Jizerou, na Kladensku u Zlonic, na Berounsku u obce Liteň a na Benešovsku v lokalitě Václavice.

Dokonce opakovaně vzplanuly také trafostanice – hořely v obcích Cetyně na Příbramsku, Nenačovice na Berounsku a Žďár na Mladoboleslavsku. V Říčanech bylo třeba likvidovat i požár dopravního prostředku. To už takové zásahy jako hašení popelnice v Kladně, vyprošťování lidí z výtahu v Kutné Hoře, na Benešovsku i v Poděbradech, likvidace hmyzu v Předměřicích nad Jizerou, transporty pacientů v Kouřimi a v Roztokách, a dokonce i úklid nafty na vozovce v Čelákovicích či znečištění vody v Nymburce v těchto rušných souvislostech téměř ani nestály za řeč…

I přes lehký noční deštík se navíc znovu rozhořely plameny v lesíku nedaleko Veltrus a Kralup nad Vltavou. U Kralup vzplálo pole a část lesa u fléry nejdříve ve čtvrtek, kde zrovna z technologických důvodů probíhalo spalování kapalných uhlovodíků. Při požáru zemědělské půdy 30 krát 50 metrů nebyl naštěstí nikdo zraněn. Zda by vznik požáru mohl mít souvislost s nedalekým chemickým provozem, zatím není známo. Příčinu podle středočeské mluvčí hasičů Vladimíry Kerekové hasiči ještě neznají.

Zranění neslučitelné se životem, kdy už přivolaní záchranáři nemohli jakkoli pomoci, utrpěl v sobotu ráno 22letý řidič dodávky.
Řidič dodávky narazil u benzinky na D5 do kamionu. Na místě zemřel
Požár pole s obilím u Hostivice likvidovalo dvanáct jednotek.
Plameny z pěti hektarů pole vyhnali hasiči za půl druhé hodiny