V době ohlášení události hasičům už šlehaly plameny z oken. Potvrdil to mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Ladislav Holomčík, podle něhož do Dolan během několika minut dorazili profesionální hasiči z Kralup nad Vltavou a jejich drážní kolegové. A vzápětí na místo požáru přispěchala i jednotka z Mělníka, která vedle cisterny přivezla také plošinový automobil.

"Požár budovy o rozměrech zhruba čtyřicet na třicet metrů byl krátce před jednou hodinou ranní v plném rozsahu, v plamenech byla i střecha," konstatoval mluvčí hasičů, podle něhož hasiči v počátku plameny krotili pomocí sedmi cisteren a dvou plošin.

"Na místo muselo operační středisko povolat ještě sbor z Roztok, Neratovic, Kladna, Slaného a na pomoc přijely ještě dobrovolné jednotky z Kralup, Velvar, Zákolan a Libčic nad Vltavou. Na místě byli i podnikoví hasiči z vodochodského Aera a kralupského Synthosu," přiblížil náročnou noční situaci Ladislav Holomčík a dodal, že před druhou hodinou ranní byl vzhledem k počtu zasahujících jednotek vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Hasiči potřebovali velké množství vody, proto zřídili na řece Vltavě, která je od místa požáru vzdálena zhruba dvě stě metrů, stanoviště s plovoucími čerpadly. "Na řece bylo v provozu pět čerpadel, jejichž prostřednictvím probíhala kyvadlová doprava vody cisternami. Vodu jednotky doplňovaly také z místní hydrantové sítě."

Dvacet minut po druhé hodině ranní se hasičům podařilo požár dostat pod kontrolu, aby nedocházelo k jeho dalšímu šíření. V tu dobu už platil třetí stupeň požárního poplachu. Na místě působilo čtrnáct cisteren, dvě plošiny a jeden protiplynový automobil z mělnické stanice, který přivezl zásobu lahví se stlačeným vzduchem.

Hasiči museli postupně rozebírat konstrukci shořelé budovy a její plechovou střechu, která se propadla. "Vyhledávali skrytá ohniska a dohašovali je. Likvidační práce ovšem potrvají ještě řadu hodin," uvedl k ránu Ladislav Holomčík. V budově hasiči objevili pět desetikilových propanbutanových lahví, které vynesli ven, kde je chladili proudem vody.

Podle předběžného odhadu vyšetřovatele hasičů požár v Dolanech způsobil škodu za zhruba deset milionů korun.