Jak ale tento den vnímají mladí lidé, současní žáci základních a středních škol? Je pro ně 28. říjen historicky významným dnem, nebo ho vnímají pouze jako další z řady volných dnů, kdy nemusí do školy?

Ví proč jsou právě v těchto dnech vyvěšené vlajky na důležitých budovách ve městech a obcích, nebo si všimnou pouze, že malé obchody zůstávají zavřené, i když je „všední den?

Mají mladí osmadevadesát let od vzniku samostatného státu vůbec ještě ponětí, co 28. říjen znamená a proč se připomíná?

Položili jsme proto žákům prvního stupně na Základní škole Žižkov a také studentům Gymnázia Jiřího Ortena v Kutné Hoře jednoduchou otázku: Proč se připomíná 28. říjen?

Míša, 3. třída: Státní svátek, který teď oslavíme, se jmenuje Vznik samostatného Československého státu. To znamená, že se spojilo Česko a Slovensko dohromady a vytvořili jeden stát. Ale už to tak není.

Adam, gymnázium: V pátek je 28. října a tento den je státním svátkem. Připomíná založení samostatné Československé republiky. Následujícím státním svátkem, který nás čeká hned po tomto, je 17. listopad. To je sametová revoluce.

Pavel, 3. třída: Budeme slavit Vznik Československa. To už se rozpadlo. Já jsem se narodil v roce 2006 a to už nebylo. Ale na Slovensku jsem byl, dokonce nedávno. Jeli jsme tam autem, jmenovalo se to Sklenné Teplice. Mám tam tetu i strejdu.

Bára, gymnázium: V pátek je Den vzniku Samostatného Československa. Pro mě osobně už to ale nic neznamená, Československo jako stát jsem již nezažila. Ani doma nijak neřešíme, že třeba bylo lepší, když jsme se Slovenskem tvořili jeden stát.

Ema, 3. třída: Já už vím, že 28. Října se slaví Den samostatného Československého státu. Ale myslím si, že my jako stát už Československo nejsme. Místo toho jsou dva státy, Česko a Slovensko. Státní svátek znamená volno.

Lucie, gymnázium: 28. říjen, Den vzniku samostatného Československa. To vím, ale pro mě osobně to noc neznamená. Je to zkrátka událost v dějinách, která se stala. To, že je nyní Česká republika samostatným státem, mi vyhovuje.

Zdéňa, 3. třída: V pátek je státní svátek a slaví se proto, že je den Československého státu. Proto se tento den slaví a proto máme ve škole prázdniny.

Terka, 3. třída: V pátek se bude slavit Den vzniku Československé republiky. To není jediný státní svátek, který slavíme, máme například ještě svátek sv. Václava.

Jenda, gymnázium: 28. října je Den vzniku samostatného Československa. Já už to beru jako samozřejmost, že Česká republika je samostatný stát. Ale pokud bychom se měli znovu sjednotit, tak já bych to jistě nechtěl.

Kristýna, 3. třída: Budeme slavit Den vzniku Československa. Vím, že těch svátků je víc, ale teď si nevzpomenu na další. Ale také to znamená, že máme ve škole volno a většinou i dospělí.

Jáchym, gymnázium: Tento státní svátek připomíná založení samostatného Československého státu. Když jsem se já narodil, tak už tento stát neexistoval, Česká republika již byla samostatným státem.

Ema, 3. třída: Státní svátek znamená, že vzniklo Česko a Slovensko dohromady a že ve škole budeme mít volno. Mamka bude mít také volno, ale taťka ne. Taťka bude muset do práce a my půjdeme s mamkou ke kadeřnici.

Jirka, 3. třída: 28. října je Vznik Československého státu a je to svátek vzniku té země. Ale Slovensko a Česko se rozpadlo a teď je jenom Česko a pak je Slovensko. Takže Slovensko už je teď zahraničí.

Verča, gymnázium: Státní svátek, který si v pátek připomínáme, je dnem vzniku samostatného Československa. Já už ho ale jako jednotný stát nepamatuji. Na Slovensku jsem už byla a nespatřovala jsem tam nějaký výrazný rozdíl oproti České republice.

Matěj, 3. třída: 28. říjen je státní svátek a připomíná Československý stát. To znamenalo, že Česko a Slovensko byla jedna zem, ale pak se to nějak rozdělilo. Slovensko bylo prostě jeden stát s námi dohromady.

Čtěte také: Oslavy vzniku Československa budou nejvyhrocenější za poslední roky