Podle autorky nápadu, referentky Mirky Rybínové je Kamenné Zboží pravděpodobně jedinou obcí v Česku, která má elektronickou kartotéku psů.

„Základem je letecká mapa obce, na níž máme k číslům popisným přiřazené ikony psů. Po rozkliknutí se otevře kartotéka, v níž má každý pes svou kartu s uvedením popisu včetně zvláštních znaků, fotky nebo adresy a telefonního čísla majitele," vysvětluje Mirka Rybínová.

Díky tomuto systému může pracovník obecního úřadu, který kartotéku spravuje a má o psech v obci povědomí, poměrně snadno dohledat majitele volně se pohybujícího zvířete.

Čtěte také: Muž zemřel při čištění návěsu traktoru v Opolanech

Zaevidování psa do obecního registru je dobrovolné, většina majitelů psů ale chápe tento krok jako významnou pomoc v případě, že by se jejich mazlíček zaběhl.

Mirka Rybínová se myšlenkou vhodného způsobu evidence psů v obci zabývala několik let. Vedly ji k tomu opakované neblahé zkušenosti z Kamenného Zboží i dalších obcí, kde museli řešit mnohdy nebezpečné odchycení psích tuláků.

„Zkuste se přiblížit k volně pobíhajícímu velkému psisku a zjistit, zda má v huňatém kožichu obojek se známkou. To opravdu není legrace," říká Mirka Rybínová. Navíc je podle ní pravděpodobné, že stejně jako většina psů na vesnicích známku mít nebude. Obvykle jsou pak úředníci nuceni přivolat specialisty na odchyt, případně zajistit očkování nebo převoz do útulku, což je spojeno s nemalými náklady, které obce hradí ze svého.

V Kamenném Zboží elektronickou kartotéku psů v současné době naplňují.

Čtěte také: Středočeský kraj za loňské peníze opraví silnice a posílí fondy