VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Florián je od víkendu hasičské pivo. Přichází od Kozla z Popovic

Velké Popovice /FOTOGALERIE/ - Netradiční uvedení nového piva mají za sebou ve Velkých Popovicích. A byli u toho nejen zástupci pivovaru, ale také zástupci nejaktivnějších hasičských sborů z republiky. Sobotní křest na ploše před vstupem do velkopopovického pivovaru tak znamenal narození piva Kozel Florián.

17.5.2015
SDÍLEJ:

Sobotní křest na ploše před vstupem do velkopopovického pivovaru znamenal narození piva Kozel Florián.Foto: DENÍK/Jiří Macek

„Proč Florián, to je zcela jasné, vždyť svatý Florián je patron hasičů. A my jsem chtěl ocenit práci hasičů, se kterými už deset let spolupracujeme, za to, co pro naši společnost dělají," uvedl obchodní sládek pivovaru Vojtěch Homolka.

Kromě ochutnávky nového piva hasiči zápolili v Kozlím čtyřboji. V něm například vyplňovali vědomostní kvíz, degustovali pivo, sestavovali varný proces a čepovali. Zároveň mnozí využili možnosti prohlédnout si pivovar.

„To je skvělý nápad vařit pro hasiče pivo. A že se jmenuje Florián, to je jasná volba," uvedli chlapi u jednoho ze stolů, který byl plný nového piva. K tomu pochopitelně voněly i grilované párky. 

Pivo vznikalo několik měsíců. Lahvový Kozel Florián bude v prodeji v síti prodejen Coop, v sudovém provedení bude pak ve vybraných velkoobchodech.

Orosený Florián, to je zasloužená odměna, říká sládek

Obchodní sládek pivovaru Velkopopovický Kozel Vojtěch HomolkaByl v jednom kole. Určitě byl nervózní. Vždyť uvádět do života nové pivo není každodenní práce. Ani na chvíli však neztrácel úsměv a dobrou náladu, která v tom sobotním slunečném počasí kolem Velkopopovického pivovaru panovala. Vojtěch Homolka je obchodním sládkem pivovaru Velkopopovický Kozel. A s ním jsme si povídali o pivu. Přesně o pivu Kozel Florián.

Jak dlouho trvalo, než došlo k dnešnímu dni? Tedy kdy vznikla první myšlenka?

Už ani přesně nevím, ale hasiči jsou součástí našich životů. Oni nejen protínají naše osudy v krizových situacích, ale pomáhají držet společenský život na mnoha vesnicích. Vždyť hasičských sborů je přes sedm tisíc. Výroba nového piva trvá poměrně dlouho. Jsme pivovar, který vaří určité množství piva a my se nemůžeme ráno probudit a říct: Uvaříme pivo! a udělat várku, která bude o velikosti přes 500 hektolitrů. To by byla veliká odvaha. Pivo vzniká v malém objemu ve výzkumném pivovaru, je podrobováno testům, zkouškám, degustacím. Až to dojde tak daleko, že je pivo podle našich představ. Pak ho uvaříme ve velkém pivovaru. Řádově jde o měsíce.

Popište Floriána.

Je to speciální ležák s výraznější barvou. Dal by se zařadit do kategorie polotmavých ležáků. Jeho stupňovitost, množství rozpuštěného extraktu, je více než 11 stupňů. Tomu adekvátně odpovídá alkohol přes 4,5 procenta. Chuť vychází z kozlího základu, kdy je pivo plnější, má jemnou hořkost. Přidali jsme speciální slady, které přinášejí do piva nejen takovou tu tmavší červenější barvu, ale třeba i karamelovější, čokoládovější až skoro připálenější charakter. Tím se odlišuje od standartního piva.

Jinak řečeno ideální nápoj k požáru?

Tak bych to neřekl. Spíše jako odměna pro hasiče, že se požár podařilo zlikvidovat. Víte, já beru každé pivo tak, že je v něm lidská práce, píle, srdce, příběh. Tohle pivo barevně výraznější nádherně evokuje k prostředí hasičů. Působí tady atmosféra.

Jak to myslíte?

Když si představíte, jak hasiči vyjíždějí k požáru, jak ho likvidují, jsou špinaví, unavení. A pak přijde zasloužená odměna, orosený Florián. Není to nádherná představa?

Je. A kde si Floriána mohu koupit?

Lahvové v prodejnách Coop - to je proto, že tato maloobchodní síť zasahuje právě do těch vesnic, kde hasiči působí. A sudové bude možné koupit ve vybraných velkoobchodech. V červnu plánujeme vyrobit osm tisíc hektolitrů lahvového piva. Sudového pak od června do srpna 1850 hektolitrů.

Autor: Jiří Macek

17.5.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Regionální muzeum Mělník.

KRÁTCE: Ludmila přiblíží svou dobu

Vladimír Mišík.
14

Slavný rocker hrál ve městě po 44 letech

KRÁTCE: Stránecká časovka startuje letos už čtvrtý ročník

Mělnicko - Přinášíme vám krátké zprávy z regionu.

Jaroslav Svěcený: Na dovolené jsem byl bez houslí. Ke konci jsem měl absťák

Praha /ROZHOVOR/ – Houslový virtuóz Jaroslav Svěcený tvrdí, že jeho pracovní zápřah nemá dobrý vliv na jeho zdraví. Proto se rozhodl zvolnit, více si vybírat koncertní místa. Když se ale s ním bavíte, říkáte si, jak to muselo vypadat, než zvolnil. Chrlí ze sebe jednu myšlenku za druhou, jeden projekt za druhým. A to si jistě ještě mnohé nápady schovává na příště. Jeho život posledních týdnů zasáhly dvě události. Jednak si po dlouhých letech dopřál s manželkou společnou dovolenou u moře. A pak jeho dcera Julie získala třetí místo na prestižní houslové soutěži. O tom všem jsme si povídali.

Na nový zdroj tepla mohou zájemci získat až 127,5 tisíce korun. Jak na to?

Střední Čechy – Příspěvek už nelze získat na čistě uhelný hotel, ale dotace mohou majitelé domků sloužících k bydlení získat na čtyři rozmanité zdroje tepla: na tepelná čerpadla, na kotle spalující biomasu, na plynové kondenzační kotle a na kotle kombinované (tedy takové, v nichž lze vedle uhlí spalovat i biomasu). K nové vlně kotlíkových dotací ve Středočeském kraji, pro niž je připraveno 502,2 milionu korun, to v pátek přišel říci na krajský úřad ministr životního prostřední Richard Brabec (ANO).

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Mělník, Neratovice - Prohlédněte si miminka, která se nově narodila v mělnické a neratovické porodnici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení