„Voda je můj oblíbený živel, jezdil jsem na ní od dětství,“ vysvětlil. Má k ní hodně blízko už od roku 1989, kdy se stal členem mladoboleslavského oddílu vodních skautů. „Často jsme jezdili divokou vodu a já dvakrát absolvoval mistrovství ČR v raftingu,“ vypráví sociálně demokratický politik.

Poznal řeky snad v celé Evropě. „Byly to silné zážitky. Sjížděli jsme divokou vodu v Norsku, ve Španělsku, Francii či v Rakousku nebo v Itálii,“ vypráví. A právě Itálie se mu málem stala osudnou. „Chvíli jsem se topil v řece Noce, asi dva kilometry jsem si tam nedobrovolně zaplaval,“ zavzpomínal.

Spisovatelka Jaroslava Šrejmová.
Jaroslava Šrejmová: Procestovala jsem Čechy i Moravu křížem krážem

Teď už se na vodu dostane méně, než by chtěl. „Bohužel je málo času, ale snažíme se s kamarády držet tradici alespoň pro naše děti. Pravidelně každý rok s nimi vyrážíme na Jizeru na dětskou vodu, jak tomu říkáme,“ poznamenal.

Se sobotním sjezdem Sázavy, který začal ve Zruči nad Sázavou, byl naprosto spokojený. Díky dešti v předchozím dni je nečekaly mělké úseky, kde by bylo třeba plavidla přetahovat. Patnáct kilometrů zvládli za tři a půl hodiny. „A tak na nás v kácovském kempu U kouzelníka nemuseli lidi, kteří si přišli při opékání vuřtů popovídat i o politice, dlouho čekat. Samozřejmě vedle debat o Sázavě jako jedné z nejhezčích českých řek se bavili o nízkých platech a důchodech,“ dodal Jan Hamáček.

Magna Nymburk
Automobilové nárazníky míří z Nymburka do Evropy