Ta upravila podmínky pro provádění těžebních práci a dalších prací, které jsou součástí lesního hospodářského plánu. Zvláštní na ní je hlavně to, že její obsah je podle všeho tak tajný, že kdo ho chce vidět, musí podepsat mlčenlivost s pikantní příchutí pokuty půl milionu korun, pokud ji poruší. Proč tomu tak je?

Navíc, jak tvrdí zastupitel Přemysl Sezemský, který se k případné pokutě upsal a dokument viděl, ani tak mu nebyla předložena smlouva celá. „Chyběl tam dodatek číslo 2, a já nerozumím tomu, proč mi nebyl ukázán," dotazuje se opakovaně. Nikdo tedy v důsledku smlouvu neviděl komplet, snad s výjimkou těch, kdo ji podepsali.

Obchodní tajemství?

Navíc i primátor Raduan Nwelati tvrdí, že podle jeho názoru ve smlouvě není nic tajného. „Budeme se s firmou případně i soudit, pokud zveřejnění neumožní," uvedl. O vypovězení smlouvy však prý neuvažuje, protože společnost podle něj funguje ve všech ohledech lépe než předtím.

„My jsme s názorem, že jde o obchodní tajemství, nesouhlasili a odeslali jsme firmě požadavek, aby přesně stanovili, co považují za obchodní tajemství," tvrdil na konci května právník města Ladislav Řípa. „Pokud tak neučiní, bude smlouva zveřejněna jako celek," dodal.

Nicméně je červenec a smlouvu stále viděli jen ti, kdo byli ochotni podepsat půlmilionovou mlčenlivost. V době, kdy se všichni ohání transparentností, je směr, jímž se Mladá Boleslav vydala, přinejmenším nestandardní.

Čtěte také: Kauza mladoboleslavských lesů pokračuje. Je kácení zbytečné?