„Po několika letech jsem navštívil Mladou Boleslav a použil autobus MHD. Naštěstí jsem u sebe našel dvacetikorunu, kterou jsem vhodil, ale peněz nazpět jsem se nedočkal. Prý je to normální, že přístroj nevrací. Nejde mi o nějaké čtyři koruny, ale co bych měl dělat, kdybych měl třeba jen stokorunovou bankovku?" ptá se diskutující na webu města.

Nepříjemná skutečnost, že v Mladé Boleslavi musí mít cestující, který nevlastní městskou kartu, na zaplacení drobné a ve vlastním zájmu navíc přesně, už by podle náměstka primátora Jiřího Boušky měla brzy odpadnout.

„Chystáme nový odbavovací systém, který umožní platbu platební kartou. S tím souvisí i dobíjení městské karty, které bude konečně možné platit rovněž bezhotovostně," říká Bouška.

Čtěte také: Zimní pneumatiky v létě? Hazard

Zkouška už na podzim

Možnost vyzkoušet novinku dostanou Boleslaváci na podzim, očekává se, že kartou bude možné v autobusech platit nejpozději v říjnu. Inovace je součástí konceptu Smart Cities, jehož cílem je za pomoci technologií zajistit komplexní a efektivnější fungování města.

„Nový systém budeme do stávajících autobusů Dopravního podniku Mladá Boleslav implementovat o škodovácké dovolené. Následně už bude zbývat jen dořešit věc s bankou," podotýká Richard Mikeš, jenž se na konceptu moderního města za Mladou Boleslav podílí.

V 21 nových nízkoemisních autobusech, na které Mladá Boleslav získala prostředky z evropských fondů a z nichž prvních pět by město rádo nakoupilo už letos nebo začátkem příštího roku, už bude nový systém rovněž dodán. Aktuálně probíhá soutěžení dodavatele. Vozy by měly být dodávány po několika kusech postupně až do roku 2021.

Město vyčlenilo na nový odbavovací systém ze svého rozpočtu tři miliony korun. Třeba právě díky nim alespoň někteří z nás tu a tam nechají doma automobil a vydají se do zaměstnání městskou hromadnou dopravou.

Čtěte také: Policisté při noční službě zachránili život sebevraha