VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kozí farma výletníkům předvede provoz. Od dojení po výrobu

Zahrádka /FOTOGALERIE/ - Co dříve bývalo na vesnicích zcela běžné, to nyní přivádí kdekoho v úžas. Vidět kozí stádečko, jak si spokojeně polehává a přežvykuje čerstvou trávu, opravdu není, zvlášť pro lidi z měst, každodenní podívanou. Proto se častým cílem výletů stávají třeba kozí farmy. Také Deník se do jedné vypravil, a to do Saint Pierre v Zahrádce u Petrovic na Příbramsku.

18.6.2015
SDÍLEJ:

Od dojení po výrobu. Kozí farma Saint Pierre v Zahrádce u PetrovicFoto: Deník/Markéta Jankovská

Ta na českém trhu působí od roku 2004, výrobky jsou k zakoupení například v obchodním řetězci Albert, který dlouhodobě spolupracuje s regionálními dodavateli. Akce v Petrovicích byla součástí kampaně U nás na farmě, kterou Albert pořádal.

„Zaznamenali jsme mnoho ohlasů a dotazů z řad našich zákazníků, kteří chtěli vědět, jak spolupráce mezi našimi obchody a regionálními dodavateli funguje v praxi. Proto jsme pro ně připravili den otevřených dveří na vybraných farmách po celé republice, aby se dozvěděli, jak se produkty dostávají z farmy na pulty našich obchodů," uvedla Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert.

Ekofarma St. Pierre je rodinná farma kousek od Petrovic zabývající se chovem koz, výrobou a prodejem produktů z kozího a ovčího mléka a provozem penzionu. Veškerá produkce je k dispozici i k přímému prodeji na farmě.

Je sobota, chvíle po poledni, na teploměru třicet stupňů nad nulou. Zhruba patnáctičlenná skupinka zájemců o kozí podívanou vyráží s průvodkyní a dlouholetou pracovnicí Jaroslavou Štemberkovou do, dalo by se říct, kozí školky. Stovka asi čtyřměsíčních koziček se zde připravuje na svou hlavní životní roli.

Průvodkyně ochotně odpovídá na všetečné dotazy a ukazuje směrem k odkoupenému pozemku se starou stodolou. „Museli jsme si pořídit hlídače. Psi nám totiž potrhali několik koz a nebylo to vůbec veselé," vysvětluje průvodkyně.

Pštrosí ostraha

Za plotem kupodivu nehlídá kozy ani jiný pes, ani ostraha, ale tvor mnohem autoritativnější a pro výletníky přitažlivější než kozy, kvůli kterým tu právě jsou. Hlava hlídače legračně vykukuje nad plotem a kouká, do čeho by zobla. „Kozy nám tu hlídá pštros. Ten si snad poradí. Od té doby, co tu je, k žádnému útoku nedošlo," potvrzuje dobrý nápad Jaroslava Štemberková.

Bydlí v Zahrádce, je vyučená biochemičkou v bývalém sedlčanském Laktosu a je už na farmě pomalu jako doma. Pracovala v objektu prý ještě před současným majitelem.

Vracíme se zpět do hospodářského dvora, podívat se na dospělé kozy do stáje. Jsou jich tu asi čtyři stovky. Hnědé a bílé, s rohy a bez. Na dotaz jednoho z dětí, proč je má některá koza rohy a druhá ne, odpovídá průvodkyně, že to je dáno genetikou. Jako u lidí, jimž dědičnost určí, zda budou mít světlé nebo tmavé vlasy.

Kozám se odebírá mléko dvakrát denně, strojově. Jedna dává v průměru 1,5 litru denně.

Chce to přístup

Dojit kozy, to chce přístup. A ten Marcela Grůbrová za půlroční téměř dennodenní praxi už získala. „Jsem sice vyučená v oboru kuchař – číšník, ale tahle práce se mi líbí a už bych neměnila. Navíc to mám kousek od domova," usmívá se mladá žena.

Ve výrobně exkurze končí. Je tu cítit desinfekce, ale vzhledem k denní době se momentálně nevyrábí. Výrobky jsou k zakoupení v prodejně. Na farmářských trzích, jak by se mohlo zdát, jeho výrobky prý neuvidíme.

„Akorát tak stačíme zásobit nasmlouvané obchodní řetězce, kde máme jistotu odběru. Ta právě na trzích není. Těžko si můžeme dovolit přivézt z trhů zboží zpátky. Není záruka, že prodáme vše," vysvětluje provozovatel farmy František Pešička. Bydlí v nedalekých Chramostech, kam se oženil. Jinak pochází z Hrazan, také nedalekých.

Od hraček ke kozám

Průvodkyně Jaroslava na něho prozradila, že se dříve živil výrobou hraček. Ptáme se proto, jak a proč se vlastně dal na farmaření a výrobu kozích produktů.

„Když jsem se oženil, dělal jsem dřevěné hračky. Nějak mě to přestalo bavit. Chvíli jsem měl autobazar. Po smrti otce jsem v Hrazanech zdědil statek. A protože jsme nevěděli, co s tím. Dva statky, jeden by si mohl začít vydělávat. Tady v objektu byl kdysi pan Maštalíř a ten sháněl kozí mléko. Tak jsme s manželkou začali 'dělat kozy'. Koupili jsme dojné stádo, postavili stáje. Pan Maštalíř se ale pak rozhodl, že končí a my neměli odbyt," vzpomíná na zhruba tři roky staré potíže František Pešička.

Když se šel s manželkou optat, zda by mu majitel stáje nepronajal, kývl a nabídl mu objekt k užívání celý. „Stádo jsme od něho odkoupili, stejně tak stroje a auta. Nemovitosti a pole máme v nájmu," rozhlíží se šéf farmy.

Říká, že má, co chtěl a když mu život nabídl skočit do farmaření rovnýma nohama, tak skočil. A zrovna v době, kdy lidé začali vyhledávat bio potraviny, do nichž se výrobky z kozího mléka, alespoň tedy v Zahrádce, řadí. „Našli jsme se v tom a už si neumím představit, že bychom dělali něco jiného," dodává František Pešička.

Kamarád inspiroval souseda

Aby byl prý ale spravedlivý, nemůže si za úspěch sám. Bez kamaráda, vlastně souseda Jana Zemana, by prý inspirace nepřišla. „Já jsem Františka pobídl, aby si pořídil kozy. Nápad přišel rychle. Teď je to v podstatě na něm a jeho ženě. Já bojuju za pekárnu v Sedlčanech a samozřejmě taky za Zahrádku," řekl Jan Zeman. Podle Františka jde o rovnoměrné rozložení sil.

„Já dokážu držet chod, ale ten marketing, to je zase Honzova doména. Přijet z pole a zasednout k papírování, to si neumím představit," váží si svého parťáka František Pešička.

Ekofarma St. Pierre je rodinná farma kousek od Petrovic zabývající se chovem koz, výrobou a prodejem produktů z kozího a ovčího mléka a provozem penzionu. Veškerá produkce je k dispozici i k přímému prodeji na farmě.

Autor: Markéta Lišková

18.6.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Středočechů přibývá. Může jich být víc o statisíce

Básník Jaroslav Seifert.

Seifertovy Kralupy oživí tradiční literární soutěž

Hasiči pluli sem a tam. Cvičili řízení člunu

Roztoky /VIDEO, FOTOGALERIE/ – K záchraně osob z vody i dalším zásahům na Vltavě vyjíždějí několikrát za rok profesionální hasiči z Roztok na Praze-západ. Do působnosti týmu z tamější stanice, která je součástí kladenského územního odboru Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, patří tok řeky od pražské Podbaby až ke zdymadlu u obce Dolánky na Mělnicku.

Zábavný vstup do podzimu: Kam vyrazit za kulturou?

Mělnicko - Přinášíme vám přehled kulturních událostí v regionu.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

ON-LINE: Ptejte se kouče Olympiku Pavla Šuby

Mělník - Futsalový klub Olympik Mělník se dlouhodobě drží mezi předními kluby v Česku, v současnosti svádí nemilosrdné boje mezi elitou. V jeho řadách je nejvýznamnější osobností trenér Pavel Šuba. A právě lodivod party ze soutoku je dalším hostem online rozhovoru pro Mělnický deník. Máte na šéfa místního futsalu jakoukoliv otázku? Pokud ano, nyní máte možnost se na ni Pavla Šuby zeptat a on vám ji v pátek 22. září od 14.00 rád zodpoví.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení