„Vybavení se stává součástí dlouhodobého projektu kraje zaměřeného na rozmisťování těchto život zachraňujících přístrojů ve středočeském regionu a posílí tak jejich síť,“ potvrdila Petra Effenbergerová, mluvčí Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.


V kraji tak v současné době může pomáhat celkem 150 defibrilátorů, z nichž Středočeský kraj od roku 2014 prostřednictvím středočeské záchranky pořídil již 99 přístrojů. 

Ilustrační foto.
Nemocnice podepsaly důležitý dokument!


„Nové defibrilátory jsou tentokrát určeny pro posádky prvosledových hlídek středočeské policie, jejichž vozy jsou v terénu čtyřiadvacet hodin,“ uvedla hejtmanka kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. 


Podle náměstka pro oblast zdravotnictví Martina Kupky je v rychlosti nasazení defibrilátorů pro záchranu lidského života významným přínosem i nově zavedené plně automatizované předávání informací o případech akutní zástavy srdce mezi operátory středočeské záchranky a policie.


„Speciální software na základě klasifikace sám automaticky na příslušné operační středisko Policie ČR odešle tzv. datovou větou veškeré potřebné informace o výjezdu. Celý proces komunikace se tak stává výrazně efektivnější,“ upřesnil náměstek pro oblast zdravotnictví Martin Kupka.

Hráz Konopišťského rybníka a objekty pod ní.
Problémy s rybníkem nekončí, hráz prosakuje!


V případech srdečních selhání jde u pacientů hlavně o čas, a to i přes krátké dojezdové časy záchranky, které se v průměru pohybují na hranici osmi devíti minut. „Tato hra o minuty je rozhodující pro přežití, přičemž dobře a včas zahájená resuscitace, je zcela klíčová,“ dodal.