Výsledek strany předčil očekávání Jermanové. „Musím říci, že jsem byla velmi skeptická, když jsem viděla volební účast," uvedla. K urnám ve středních Čechách přišlo necelých 35 procent voličů.

ANO získalo více než 20 procent hlasů a 17 mandátů, STAN 14 mandátů. Významným partnerem bude pro vítězné ANO STAN, po dohodě pak budou dvě nejsilnější strany řešit, koho osloví dalšího.

Středopravicová orientace

Jako vítězná strana bude ANO aktivně oslovovat potenciální koaliční partnery. „Určitě se setkáme se všemi, kdo se dostali do krajského zastupitelstva," informovala Jermanová. Spolupráci s komunisty ale vidí až jako poslední možnost. „Moje orientace je středopravicová," dodala.

Ve volebním štábu v Praze Jermanová vyloučila, že by středočeské ANO jednalo se stranou Tomia Okamury Svobody a přímá demokracie (SPD). „My s nimi vyjednávat o složení koalice určitě nebudeme, nicméně jsou součástí zastupitelstva," odpověděla Jermanová na dotaz, zda je pro ni SPD možný partner.

Prioritou je pro ANO většina v krajské radě. Hejtmanskou funkci chce Jermanová zaujmout, na křesle podle svých slov nelpí, ale na druhou stranu by podle ní měl být hejtman z vítězné strany, jak zvolila většina voličů.

Čtěte také: Ve Středočeském kraji vyhrálo ANO před STAN, ČSSD skončila třetí