V tomto ohledu má před jinými školskými zařízeními náskok Mateřská škola Kosmonosy na Mladoboleslavsku, jejíž kuchyně se jako první a zatím jediná v regionu dočkala certifikátu „Zdravá školní jídelna". 

„Ozdravovat zdejší stravování jsme začali už před třemi lety, kdy jsem nastoupil," líčil začátky celé série změn Martin Vaněk, třiadvacetiletý vedoucí jídelny. „Šlo to postupnými kroky," dodal.

Více bylinek

Na stůl se postupně začalo dostávat více luštěnin, snáze stravitelnější obiloviny jako třeba bulgur, méně cukru a výrazně méně soli, kterou nahrazují bylinky.

Změny Vaněk mnohokrát konzultoval s vedoucím kuchařem a kuchyni se jim podařilo během krátké doby posunout výrazně směrem kupředu. Když se pak z iniciativy Státního zdravotního ústavu a ministerstva zdravotnictví zrodil projekt Zdravá školní jídelna, Kosmonosy s účastí neváhaly.

Následovaly pravidelné návštěvy hygieniček, hodnocení jídelníčků i dodržování výživových norem, tedy takzvaného spotřebního koše, a po odladění drobných nedostatků jídelna certifikát získala. Martin Vaněk společně s ředitelkou školky Janou Křížkovou mohli včera vylepit samolepku, která na kvality zdejší jídelny upozorní každého návštěvníka.

Vliv dospělých

„Musím poděkovat kuchařkám i učitelkám, bez kterých by to nešlo. Hlavně učitelky musí jít totiž v tomto ohledu příkladem. Když slyším, že v některých školkách zdravější stravování právě učitelky ignorují a raději si objednají pizzu, vidím, jaké tady máme štěstí," vzkázal Vaněk svým kolegům.

Na tom, aby se děti naučily jíst zdravěji, mají však podle něj zdaleka největší vliv rodiče. Právě z domova totiž pochází základ stravovacích návyků. Reakce rodičů na změny jsou zatím výhradně pozitivní. Vztah ke zdravému jídlu však chtějí budovat i přímo ve školce.

„Už máme zkušenost s pěstováním bylinek, ale uvažujeme třeba o tom, že by si děti mohly upéct vlastní chleba. S malými dětmi je to sice složitější, než s dětmi na základní škole, ale jsem si jistý, že něco vymyslíme," dodal Vaněk.

A jaké cíle má kuchyně v kosmonoské školce do budoucna? Především pokračovat v nastaveném trendu, být kreativní a inovativní a udržet si nově získaný certifikát i do budoucna.

Čtěte také: Pamlsková vyhláška? Nesmysl, shodují se ředitelé škol na Mělnicku