Program Velikonoce ve skanzenu Vysoký Chlumec možná už mnozí rodiče znají z vyprávění svých dětí. Přiblížení velikonoční atmosféry v muzeu v přírodě na Příbramsku bylo totiž častým cílem školních výprav, a to i ze vzdálenějších lokalit. Pro veřejnost je zde otevřeno do neděle, a to mezi 10. a 17. hodinou. Co vše se s těmito svátky v oblasti středního Povltaví spojovalo, ukazují nejen tradiční zvyky, ale také představení rukodělných prací. Nejde přitom jen o pletení pomlázek, zdobení kraslic za pomoci různých technik, výrobu jarních ozdob z kukuřičného šustí nebo ze skleněných vinutých perel či o vyřezávání píšťalek. Dojde i na vytváření svíček z včelího vosku, keramiku či dřevěné plastiky.

Vidět a zažít Velikonoce lze nejen v lidovém prostředí, které přibližuje právě skanzen, ale také třeba očima kněžny Marie. To konkrétně na zámku Loučeň, kde do 28. dubna nabízejí Velikonoce u Thurn-Taxisů. Dojde na oslavy svátků jara nejen na zámku, ale také v podzámčí, a to jak z pohledu dospělých, tak i těch nejmenších. Například na příběh o tom, jak potomci šlechty společně s dětmi z vesnice hltali historky o otvírání pokladů – a pak v probouzejícím se Svatojiřském lese hledali skřítky Šejtny, vodníky, víly, hejkala a další pohádkové postavy.

Zcela nevelikonoční atmosféra panuje v sobotu v Poděbradech, kde klub Fiat Car Classic pořádá tradiční setkání klasických italských vozů – nejen fiatů, ale veškerých italských aut do roku výroby 1988. Výstava vozidel na lázeňské kolonádě vstoupila už do 20. ročníku. V rámci doprovodného programu nechybí například soutěž elegance, dobové převleky – či třeba orientační jízda historických vozidel s plněním dovednostních a znalostních úkolů.

S velikonočními prázdninami začala sezona – již sedmá – v zábavním parku pro rodiny Mirakulum v Milovicích. Desetihektarový areál po procitnutí ze zimního spánku tradičně nabízí nové atrakce. Těch je letos víc – a tu zřejmě nejsledovanější představuje propojení Lesního města a Lanového centra 65metrovým bludištěm vedoucím korunami stromů.

Kutná Hora nabízí spoustu návštěvnických lákadel celoročně – a do pondělka je o jednu více. Je jí sedlecká pouť, jedna z nejoblíbenějších potí v republice. Koná se u katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v městské části Sedlec.

Méně rozruchu nabídne možná hudební tečka za prodlouženým velikonočním víkendem na Svaté Hoře v Příbrami. V její bazilice se v pondělí od 17. hodin uskuteční varhanní koncert. Návštěvníci se mohou těšit na nové varhany.

První ročník mezinárodní konference
Technika ovládne města i krajinu. Jak moc to dopustíme?
Chytrá lavička. Ilustrační foto.
Nadchnout pro technologie by starosty mělo Jesenicko