VYBRAT REGION
Zavřít mapu

'Pivní konzervy' s nekonečnou trvanlivostí? Na to si v Kácově nehrají

Kácov - Na rozšířenou nabídku sortimentu a tradičně kvalitní recepturu vsadili před blížícími se velikonočními svátky kácovští pivovarníci. Žádaná značka Hubertus se tak v těchto dnech rozšířila o třináctistupňový tmavý speciál a o jedenáctistupňový světlý ležák.

3.4.2012
SDÍLEJ:

Obchodní ředitel Jan Matějka s novými produkty kácovského pivovaru.Foto: DENÍK/Luboš Hájek

V případě takzvaného černého piva sice nejde o žádnou novinku, protože ho v Kácově na Kutnohorsku už několik let vaří jako sváteční chuťovku vždy na Velikonoce a Vánoce, ale letos poprvé se začalo jako filtrované stáčet také do skleněných lahví a distribuovat prostřednictvím jednoho z obchodních řetězců po celé České republice. A to dokonce v kartonových obalech, v takzvaném rodinném balení po šesti kusech.

„Náš sládek dostal zadání, že tmavý speciál musí chutnat úplně všem, což se dle mého názoru povedlo,“ usmíval se obchodní ředitel kácovského pivovaru Jan Matějka.

A nezapomněl zmínit, že zatímco některé pivovary uvaří nejdříve světlé pivo a pak ho ztmaví pomocí barviv, v případě Hubertusu funguje tradiční receptura na bázi speciálního sladu. „Je to sice dražší varianta, ale kvalitnější a poctivější, proto je naše pivo tak dobré,“ doplnil svého kolegu sládek Josef Zvoník.

Jak oba zástupci kácovského pivovaru uvedli, za nějaký čas by rádi vařili toto prémiové pivo po celý rok. „Ale to zatím není možné z kapacitních důvodů, dokud nebude dokončena další etapa rozšiřování ležáckých sklepů,“ shodli se.

Medium jako naprostá novinka

Absolutní novinkou, s kterou Kácovští vyrukovali před Velikonocemi, je světlý ležák medium. „Zvýšená poptávka trhu nás inspirovala, abychom rozšířili naše portfolio i o tento výrobek,“ dodává ekonom Jan Matějka. Tento druh piva je k dostání jak v lahvích, tak v sudech.

Loňský rok byl pro Pivovar Kácov zlomový, neboť v roce desátého výročí obnovení výroby piva v Kácově, vyšel na trh s novinkou pivem ve skleněných lahvích. A podle prvních ohlasů to byla sázka na dobrou kartu. „Dokázali jsme, že i „lahváč“ může chutnat jako točené! A to také díky tomu, že distribuujeme na trh čerstvé pivo, a lidé tak nemusí kupovat „pivní konzervy“ s nekonečnou trvanlivostí, jak tomu ve většině případů bývá,“ zdůraznil Matějka.

Pivovar Kácov

Pivovar v Kácově.

Pivovar Kácov se nachází v malebném údolí řeky Sázavy, na jejímž břehu stojí již od roku 1457. S touto řekou je pivovar odnepaměti velmi úzce spjat.

Zatímco v dřívějších dobách střibropěnná Sázava poháněla kola pivovarského mlýna, dnes k branám pivovaru přináší početné skupiny vodáků, pro něž se tento „vodácký“ pivovar stal již neodmyslitelnou zastávkou na jejich plavbě.

Řeka ale umí být i nevyzpytatelná a krutá, a tak pivovar na jejím břehu bývá téměř každoročně zasažen menší či větší povodní.

V kácovském pivovaru úzkostlivě lpí na tradici, a proto je místní výroba piva názornou ukázkou klasické české technologie, která spočívá zejména v přípravě celosladových várek klasickým dvourmutovým způsobem na celoměděné dvounádobové varní garnituře.

Pečlivě se dbá i na výběr suroviny, takže je pivo Hubertus vyráběno ze sladů z nedaleké humnové sladovny, z chmele výhradně českých odrůd a samozřejmostí je voda z vlastních studní.

Hlavní kvašení, tak jak se na tradiční český pivovar sluší a patří, probíhá na spilce v otevřených kádích procesem spodní fermentace. Poté je pivo sesudováno do ležáckých tanků, ve kterých probíhá proces dokvašování po dobu několika týdnů až měsíců.

Velkou zajímavostí a návštěvnickou raritou je pak umístění těchto ležáckých tanků v původních historických sklepích, které obklopují, svým stavebním charakterem, jedinečnou historickou lednici, tedy místnost, do níž se v zimním období natěžila zásoba ledu, která sloužila pro chlazení sklepů, spilky i hospod v průběhu celého roku.

Místní pivovarníci odmítají pivo pasterovat, tedy poškozovat jej vytržením z onoho několika týdenního klidu ležáckého sklepa zahřátím na vysokou teplotu.

Aby však byla u kácovského piva Hubertus dosažena potřebná trvanlivost, je zde místo pasterizace umístěn unikátní mikrofiltr, což je moderní přístroj s membránovou technologií, kterým lze pivo citlivě ošetřit tak, aby nestrádaly chuťové ani zdraví prospěšné látky.

Autor: Luboš Hájek

3.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Profesionální hasiči změřili své síly v krajské soutěži Nejtvrdší hasič přežije
63

Profesionální hasiči změřili své síly v krajské soutěži Nejtvrdší hasič přežije

Vyšetření cukrovky. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO
8

IKEM hlásí objev: cukrovka je pryč během několika minut

Muzeum bylo plné mladých archeologů

Mělník - Týdenní projekt Den s archeoložkou Alenou Veselou a muzejní pedagožkou začal v mělnickém muzeu tento týden. Absolvovat by ho mělo více než čtyři sta dětí.

Boleslavsko by se mohlo obejít bez úpravny vody

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Na Boleslavsku teče z kohoutků možná ta úplně nejkvalitnější voda v celém Česku. Také proto místní společnost Vodovody a kanalizace už před několika lety upustila od chlorování 
i jiných způsobů hygienického zabezpečování vody. Potvrdil to Tomáš Zahrádka, které v boleslavské firmě šéfuje výrobně vody.

DOTYK.CZ

Lžete a zase lžete, pronesla Valachová a pak se rozplakala

/ANKETA/- Zasedání parlamentních výborů nebývá nijak dramatické. Až na výjimky. Tou bylo středeční jednání senátního školského výboru, který posuzoval návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, jehož hlavní součástí je kariérní řád.

Ráno po odvolání z funkce: exministr Babiš zavítal mezi starosty na Kutnohorsko

Zbraslavice - Pozván a ohlášen byl ještě jako ministr financí a vicepremiér, ovšem přijel už jen jako bývalý ministr financí a bývalý vicepremiér. Hned první den „v civilu" zavítal Andrej Babiš do Zbraslavic na Kutnohorsku, na setkání starostů obcí sdružených v Místní akční skupině Lípa pro venkov.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies