I tato na první pohled naprosto absurdní situace se odehrála včera v nymburském depu. Byla součástí mezinárodního policejního cvičení Railex 2017, při němž koordinovali svůj postup při krizových situacích například s fotbalovými fanoušky nebo ekologickými aktivisty. Jedním z organizátorů cvičení byl policejní rada František Kuneš z policejního prezidia.

„Přijely skupiny po osmi cvičících policistech ze šesti evropských zemí. Aktivně se tedy cvičení účastní 48 policistů. Českou republiku reprezentuje tým z Mladé Boleslavi a musím říci, že si vedl skvěle. Vítězi jsou však všichni,“ konstatoval Kuneš.

Základních námětů cvičení bylo přibližně pět. Jeden z nich, ze kterého je i většina našich snímků, zněl takto: Delegace zástupců společnosti pro podporu jaderné energie cestuje vlakem za ozbrojeného doprovodu policistů (tři družstva, každé z jiné země). Souprava je v otevřeném terénu donucena k zastavení ekologickými aktivisty, kteří blokují železniční trať. Je třeba překonat pasivní odpor a trať opět zprůjezdnit. Další skupina aktivistů se snaží dostat do vlaku a delegaci fyzicky napadnout. Pokud se přes policii nedostane, pokládá k zadním dveřím soupravy nástražný výbušný systém. „Policisté mají za úkol rychle si mezi sebou rozdělit úkoly, pružně doplňovat síly z různých týmů podle vývoje situace a při položení bomby zajistit evakuaci členů delegace,“ uvedl Kuneš.

Ilustrační foto
Desetitisíce ukradené v herně našli policisté během hodiny

Na začátku zmíněná mládež volající na sebe „se zelím a „se šípkovou“ simuluje právě aktivisty blokující vlak. O obsah provolávaných hesel samozřejmě nejde. Jen se pokouší vyvolat napětí za každou cenu, situaci hrotí výkřiky. Oni aktivisté, v jiných případech zase fotbaloví chuligáni, jsou ve skutečnosti budoucí policisté studující ve Školícím policejním středisku v Sadské.

O tom, že všechny strany nebraly cvičení na lehkou váhu, svědčí i fakt, že při zásahu uvnitř vagónu, kdy se jeden z „aktivistů“ snažil napadnout fyzicky „jadernou delegaci“ byl lehce zraněn. „Dostal ránu do hlavy,“ sdělili kolegové, kteří ho z obou stran podpírali a mířili k sanitce, která po dobu cvičení měla zdravotní dozor.

Zdroj: Deník/ Miroslav S. Jilemnický

Po každém nácviku zásahu se konala diskuze nad tím, co bylo provedeno dobře a co špatně. „Cílem je především zkoordinovat naši činnost. V každé zemi jsou zvyklí na trochu jiný postup a jiné metody, naší snahou je tyto zásahy co nejvíce sjednotit a podělit se o zkušenosti,“ uvedl policejní rada.

Cvičení se konalo ve středu a čtvrtek. Společnou řečí byla angličtina. Zúčastněné týmy byly z Německa, Slovenska, Maďarska, Bulharska, Rumunska a Česka. Všichni nocovali v už zmíněném policejním středisku v Sadské. „Podobná cvičení se konají každý rok, vždy v jiné zemi. Letos už se konal sedmý ročník, Česko se zúčastnilo pěti akcí. Příští rok hostí cvičení Portugalsko,“ řekl Kuneš.

FAKTA O CVIČENÍ RAILEX 2017

  • cvičení se zúčastnilo 48 policistů ze 6 zemí
  • cvičily jednotky z Rumunska, Bulharska, Maďarska, Slovenska, Maďarska a Česka
  • Českou republiku zastupoval tým z Mladé Boleslavi, který uspěl na podobném cvičení v rámci republikové soutěže
  • společnou řečí byla angličtina
  • simulované zásahy byly vedeny proti fotbalovým chuligánům a ekologickým aktivistům
  • jednalo se o 7. ročník, příští rok hostí cvičení Portugalsko
Ilustrační foto.
KRÁTCE: Muž vyhrožoval, že se zastřelí