Z důvodu mnoha stížností na rušení klidu nyní čtvrt roku po akci stojí festival před přestupkovým řízením, které může pro organizátory, spolek Kolektiv A.M. 180, skončit vysokou pokutou.

Starosta Kutné Hory Martin Starý poukázal na fakt, že Kutná Hora dala festivalu výjimku z obecně závazné vyhlášky. Festival tak mohl se souhlasem vedení města pokračovat do dvou hodin, avšak pak měl zavládnout v areálu Vitamíny v Seifertových sadech klid. Nestalo se tak.

Účastníci festivalu totiž ani pozdější hranici nočního klidu nerespektovali a pokračovali v zábavě i po skončení programu až do ranních hodin, a to jak v sobotu, tak v neděli. „My se snažíme vyjít maximálně vstříc, ale pravidla se musí dodržovat a to kvůli toleranci všech stran," zdůraznil starosta Starý.

Slova chvály od místních

Organizátor festivalu Creepy Teepee Štěpán Bolf zdůraznil, že se k přestupkovému řízení Kolektiv A.M. 180 postaví čelem. Zároveň ale poznamenal, že ne všichni Kutnohořané festival kritizují. „Nejvíce jsou slyšet právě lidé, kteří si stěžují a vedení města na jejich stížnosti následně reaguje. Část Kutnohoráků si ale festival oblíbila," podotkl Štěpán Bolf.

Slova chvály od místních prý přijímal už během akce. „Přišlo za námi několik lidí z bezprostředního okolí, kteří na festival dorazili nejen v odpoledních hodinách, ale i večer a byli rádi, že se v Kutné Hoře něco děje. Po skončení akce navíc byli i velmi mile překvapeni, že se nejednalo o klasickou víkendovou zábavu, po které by zbyla spousta odpadků," dodal Štěpán Bolf.

Pro organizátory je současné přestupkové řízení velkou nepříjemností. Návrat akce do města příští rok by ale uvítali a ani město o ni nechce přijít. Kutnohorská radnice v minulosti zdůrazňovala, že festival alternativní hudby, který měl letos již svůj osmý ročník, má svou prestiž.

Přínos pro podnikatele

Pravidelně do města přivádí mnoho i zaoceánských osobností alternativní hudby, které jinak v České republice nevystupují buď vůbec, nebo jen velice výjimečně. Zároveň se na něj sjedou i zástupy příznivců nezávislé hudební scény a festival je tudíž výrazným přínosem pro malé podnikatele. Ti mají díky účastníkům akce plné hotely, kavárny i restaurace.

I přesto nyní není jisté, jaká je budoucnost Creepy Teepee ve městě. Starosta Martin Starý ale uvedl, že se návratu festivalu nebrání. Poznamenal však, že by se mělo změnit místo pořádání. Zastavěná zóna v Seifertových sadech se neukázala jako nejvhodnější.

„Uvidíme, jak dopadne rekonstrukce pivovaru u Lorce. Festival by se mohl například vrátit tam, jelikož tam nebylo tolik stížností jako v Seifertových sadech," dodal starosta Martin Starý.

Čtěte také: Občané Kutné Hory si stěžují na opilce, město ale vyhlášku nezmění