Místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel připomněl, že komise řeší přestupky nejen místní, ale také tuto službu poskytuje obcím v rámci celého úřadu s rozšířenou působností.

„Vloni bylo k vyřízení postoupeno 231 přestupků, z předchozího roku 2015 jich přecházelo do roku 2016 dalších 71. Z těch, které byly v roce 2015 nedořešeny, jich bylo vloni 63 uzavřeno a osm je ještě v řízení a komise se jimi bude zabývat i letos," bilancoval místostarosta.

Statistiku doplnil o informaci, že celkem bylo v minulém roce uzavřeno 201 přestupků a do roku 2017 jich přechází k vyřízení a dořešení 101. Místostarosta potvrdil, že počet přestupků na Sedlčansku rok od roku stoupá.

Za Sedlčany se z obcí v regionu drží Kosova Hora, odkud bylo projednáno 14 případů. Krásná Hora zaměstnala komisi v deseti kauzách, po sedmi přestupcích má Vysoký Chlumec, Prosenická Lhota, šest Štětkovice…

Občanské soužití

Nejčastějšími příčinami sporů bývá občanské soužití. Platilo to i vloni, kdy jich bylo projednáno 171. Časté jsou majetkové přestupky, občas se před komisi dostanou výtržníci kvůli rušení nočního klidu.

Ve čtyřech případech se projednávané přestupky týkaly požívání alkoholických nápojů ve venkovních prostorách, kde to městská vyhláška zakazuje, a jeden přestupek byl řešen na úseku drog.

„Drogy jsou především v gesci Policie ČR, kdy jde o trestný čin, o přestupek, který končí před předsedou komise Antonínem Tichým, jde jen zřídka," dodal místostarosta Hölzel.

Čtěte také: Senior sepsal už přes sto stížností na sousedův plot

Marie Břeňová