Svůj nesouhlas proti možné výstavbě retenční nádrže na řece Berounce 
u Roztok u Křivoklátu přišly vyjádřit stovky lidí právě do Roztok ke zdejšímu jezu.

Kromě starostů obcí z horního toku Berounky, dorazili také obyvatelé Roztok a okolních obcí, ale také lidé z Kladenska, Berounska ale i z dalších koutů České republiky.

Podpořit kritiky přijeli nejen někteří politici a také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ale také známé osobnosti, jako například herec Tomáš Hanák, Roman Horký ze skupiny Kamelot a také kladenská skupina Gladly S.W. Petici na místě podepsalo zhruba pět set návštěvníků.

Podle Lenky Peterkové, starostky obce Roztoky, protestní akce splnila svůj účel. Lidé se totiž nejen dozvěděli o dalších chystaných krocích odpůrců výstavby retenční nádrže, ale také se dozvěděli, jaké škody by zatopení území napáchalo, dále pak mohli zaslechnout i nedostatky autorů samotné studie, kterou si nechalo zpracovat Povodí Vltavy, ale také se mohli návštěvníci podepsat pod petici. Programem provázel zdejší občan Petr Dvořák, mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu České republiky.


„S výstavbou retenční nádrže nesouhlasíme, proto, když byla samotná studie zveřejněná, tak se zvedla nejen zde vlna odporu, a to jedním z odporů je i tato akce.

Ta naše iniciativa bude mít potom dopad, abychom poté donutili příslušné orgány, které k tomu mají co říci, aby jednaly a dokázaly celou věc zarazit," řekla Lenka Peterková, starostka obce Roztoky, přítomným návštěvníkům.

Právě tato petice byla podle podle starosty distribuována také do okolních obcí na Rakovnicku. Lidé pak mají možnost si z oficiálních webových stránek www.prehradaberounka.cz stáhnout petiční arch a následně se pod petici podepsat. S podpisy ji pak musí nejpozději do počátku září zaslat na adresu uvedenou na petici.

Petice není jediná

Toto ovšem není jediná petice, která v současné době brojí proti myšlence výstavby retenční nádrže na Berounce.

Další petici najdou zájemci na webu naseberounka.cz (Rakovnický deník o tom informoval v předchozích týdnech, pozn. red.). Jednu petici již ale odpůrci nádrže na Berounce již předali konkrétním orgánům. Během několika málo dnů se jim podařilo sehnat pět tisíc podpisů.

„Dvacet pět starostů z pětadvaceti obcí od Liblína až po Nižbor sepsalo stanovisko proti tomuto vodnímu dílu a které bylo ve středu odpoledne předáno úřadům, a to Středočeskému kraji, ministerstvu zemědělství, ministerstvu životního prostředí, ale také České komisi při UNESCO, protože CHKO Křivoklát je rezervací UNESCO.

A jako podpora tomuto stanovisku starostů byla organizována petice. Petice trvala pouhé čtyři týdny a podařilo se ji zde a v okolí sehnat pět tisíc podpisů," sdělil Stanislav Kužel, předseda petičního výboru zmíněné petice. .

Stanislav Kužel zmínil, že důvod zorganizování petice byl prostý. Zatímco starostové dotčených obcí, nebyli přizváni k tvorbě studie na vybudování retenční nádrže, ovšem starostové obcí na dolním toku, jako například obce Dobřichovice, kteří by byly konzumenty výhod této protipovodňové přehrady, ti byli k tvorbě studie přizváni.

Studie

„Toto považujeme za zásadní procesní chybu. Studie navíc byla zveřejněna způsobem, kdy není jasný zadavatel. Ministerstvo zemědělství říká, že zadavatelem byl Středočeský kraj a jeho pracovní skupina pod vedením pana Semeráda. Středočeský kraj ale toto odmítá. Čili občané nedostávají jasné informace.

Studie navíc už svojí publikací způsobuje znehodnocení majetku lidí v tomto údolí, a to zcela zásadním způsobem. Toto všechno jsou naprosto zásadní důvody, ale zásadním důvodem je povaha a obsah té studie, která říká, že se bude jednat pouze o suchý poldr, který zde prý nic nezmění.

To ale není pravda. Dojde ke zbourání veškerých budov v tomto údolí, a to od Liblína až k Roztokám, navíc zde bude obrovská vrstva bahna. Toto všechno jsou důvody sepsání petice," sdělil důvody Stanislav Kužel.

Ministr

Na místo demonstrace dorazil také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Ten návštěvníkům řekl, že je sice nutné dělat opatření, která zadrží vodu v krajině, nicméně výstavbu nádrží proti vůli zdejších obyvatel odmítá.

„Z pohledu ministerstva životního prostředí říkáme velmi kategorické ne stavbě přehrady v této oblasti a muselo by se stát opravdu něco velmi mimořádného a dramatického, abychom tento názor změnili.

My jsme s kolegou Jurečkou (Marián Jurečka, ministr zemědělství, pozn. red.) připravili minulý rok koncepční materiál na boje se suchem v České republice. Je vytipováno asi šedesát pět a k tomu asi dalších dvacet míst na stavbu přehrad. Je vždy otázkou, jak tu přehradu, která zasáhne do rázu krajiny, přijme region.

Tou vaší účastí zde deklarujete a i peticí sdělujte, co si o tom myslíte a stát by se měl chovat tak, aby nevnucoval lidem co něco, co nechtějí. Věřte, že toto bude důležité nejen pro ministerstvo životního prostředí.

Přijel jsem sem, abych viděl vaše reakce a uklidnil vás tím, že my uděláme vše, co bude v našich silách, abychom tomuto záměru zabránili," nechal se slyšet ministr životního prostředí Richard Brabec.

Vysoká hráz

Podle studie, kterou najdete na webových stránkách Povodí Vltavy, by například retenční hráz u Roztok na Křivoklátsku měla měřit okolo čtyřiceti metrů. Vodě by tak musely ustoupit nejen lidská obydlí, ale také řada kulturních a historických památek a řada míst z knih velmi známého spisovatele Oty Pavla, jako například Hostinec U Rozvědčíka. Voda by však postupovala i dále údolím Tyterského potoka, a to až k objektu Gypsárna.

Vodní nádrž by sice byla po většinu času otevřená a voda by normálně protékala, jak tvrdí zpracovatelé, ale v případě povodní by se uzavřela. A postupně by se tak začala zatopovat údolí řeky.

Nutné by tak bylo zbourat řadu staveb, ustoupit by musely chatové oblasti, rekreační střediska. V případě vybudování vodní nádrže u Roztok by to znamenalo zatopení chatové oblasti Višňová na levém břehu Berounky, pod vodou by byla z části také komunikace mezi obcemi Roztoky a Branov včetně údolí potoka Klučná. Zatopení by neunikl ani camp u Branova, ale také přívoz u Branova včetně lokality V Luhu.