Fronta, nebo lépe řečeno menší dav se postupně změnil v jakýsi sociální experiment, když samozvaní organizátoři začali rozdělovat, někdy i prodávat pořadová čísla, která ovšem nevydával úřad, ale oni sami.

Ilustrační snímek
Kotlíkové dotace se už řeší také v metropoli

Kritériem pro vyhodnocení žádosti je pořadí 

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová prohlásila, že by exces měla vyšetřit policie. Nic to nemění na tom, že kritériem pro vyhodnocení žádosti je právě pořadí. A rozhodně se nedostane na všechny.

Úřad ve čtvrtek žádosti začal přijímat po osmé hodině ranní a do půl jedenácté přijali čtyři pověření úředníci zhruba osm stovek žádostí. Další zhruba tisícovka byla přijata do večera. Podle mluvčího Pavla Lochaře může kraj vyhovět zhruba 450 žádostem. Jde však pouze o předběžné číslo, přesné údaje budou známy po vyhodnocení žádostí.

Hejtmanka doufá, že se situace už nebude opakovat

Hejtmanka Pokorná Jermanová se za situaci omluvila a slíbila, že v další výzvě dotace už by mělo přijímání žádostí probíhat elektronicky. „V tuto chvíli zjišťuji, kde vznikla chyba, protože na minulé radě jsme projednávali druhou výzvu kotlíkových dotací a bavili jsme se o tom, že se bude podávat elektronickou formou. Bylo nám řečeno, že se odbor snaží o změnu na elektronickou formu už toto kolo," uvedla.

Zároveň dodala, že podle jejích informací pověření úředníci žádost na ministerstvo životního prostředí o změnu pravidel v této výzvě ani neodeslali. „Doufám, že se situace v budoucnu už nebude opakovat a velmi mě mrzí, že jsme jako radní nebyli informováni," doplnila hejtmanka.

Úřad dělal maximum

Dodala, že úřad se pokusil čekajícím lidem jejich útrapy co nejvíce zpříjemnit. „Úřad udělal maximum pro to, aby jim zpříjemnil čekání. Zajistili jsme přísun teplého čaje a ohříváky. Pustit lidi do úřadu ani do vnitrobloku bohužel nebylo možné z bezpečnostních důvodů," vysvětlila s tím, že čekající lidé měli alespoň přístup na toaletu a do kantýny.

Pokud jde o kupčení s pořadovými čísly, je podle Pokorné Jermanové zatím předčasné vynášet kategorické soudy. Uvedla to v reakci na prohlášení svého kolegy, středočeského radního pro regionální rozvoj Věslava Michalika, který řekl, že by mohlo dojít ke zrušení celé výzvy.

Sídlo Středočeského kraje.
Zástupce šéfky krajského úřadu odstoupil, vicehejtman mluví o tunelování

Za nesplnění kraji hrozí sankce

To hejtmanka zatím odmítá. „O kupčení s pořadovými čísly jsem se pouze doslechla. Pokud je to pravda, musí se tím zabývat policie a rada poté rozhodne, co dál. Jsem daleka razantních prohlášení, že se tato výzva zruší, protože si spousta občanů frontu vystála a nebylo by to vůči nim asi úplně korektní," zakončila.

Na podporu výměny zdrojů tepla dostal Středočeský kraj od ministerstva životního prostředí zhruba půl miliardy korun. Podle pevně stanovených pravidel výzvy musí do roku 2018 vyměnit 3 460 kotlů, za nesplnění mu hrozí sankce.

Peníze. Ilustrační foto.
Kraj připlatí na bezpečnost. Ta prý patří i do škol