Rovněž dodal, že rozmary počasí se odrazí i na kvalitě úrody. Mírně pozitivněji vnímá letošní úrodu Evžen Moc ze Zemědělské společnosti Skalsko: „Myslím si, že letošní úrodu počasí nějak výrazně neovlivnilo, nicméně výnosy budou o něco horší než v loňském roce."

Zemědělci ve Skalsku zatím ještě se sklizní obilí nezačali, na 814 hektarů pšenice a dalších plodin, které obhospodařují, se teprve chystají.

Po loňských extrémních vedrech a suchu zemědělce zrovna nepotěšil ani letošní vývoj počasí. Přestože ještě v květnu se radovali nad nádhernými ozimy pšenice i řepky, deště se dlouho nedostávalo a kvůli zimě skoupé na sníh rovněž poklesla hladina podzemní vody. Vydatné deště, které přišly minulý týden, žně naopak ještě zkomplikovaly.

Déšť zbrzdil celkový postup žní

„V minulých týdnech se lokálně na celém území ČR vyskytovaly dešťové přeháňky, které zbrzdily v mnoha krajích celkový postup žní. Oproti minulému roku je v druhém sklizňovém týdnu patrný pomalejší průběh sklizňových prací," konstatovalo ministerstvo zemědělství, které průběh žní sleduje.

S dotazem na konkrétní čísla a výnosy z polí na Mladoboleslavsku jsme se obrátili na ředitelku Okresní agrární komory Simonu Šlosarovou. „V tomto týdnu pokračovala sklizeň ječmene ozimého, blíží se téměř ke konci, aktuálně je sklizeno přes 80 procent výměry s výnosem 5,7 tuny na hektar. Řepka se sklízí dle aktuálního vývoje s průměrným výnosem 3,6 tuny na hektar," sdělila.

Vedle ozimého ječmene a řepky, které bylo zatím sklizeno bezmála 40 procent, zemědělci sklízí také ozimou pšenici. Té už mají pod střechou necelých dvanáct procent.

Čísla dávají zemědělcům za pravdu 

A co tedy říkají čísla? Zemědělcům dávají za pravdu. Výnosy ozimého ječmeny byly sice stejné jako letos, také 5,7 tuny z jednoho hektaru, řepka však dosahovala 4,1 tuny z hektaru a ozimá pšenice 7,5 tuny (letos to je 6,1 tuny). Žně jsou však teprve na začátku, a tak je ještě prostor pro zlepšení.

Na Mladoboleslavsku zemědělci obhospodařují 25 500 hektarů polí s obilím a sedm tisíc hektarů řepky. Zatímco plocha osetá obilím oproti loňskému roku o 800 hektarů poklesla, řepkou bylo oseto o dva tisíce hektarů více. Není tedy divu, že žlutá pole jsou na vrcholu sezony skutečně vidět na každém kroku.

Čtěte také: Zemědělcům na Kladensku začínají žně. Počasí pro sklizeň je podle nich dobré

Ondřej Bečka