Potřebujete vyčistit komín? Pak buďte obezřetní. Na Mělnicku se má totiž v posledních dnech pohybovat falešný kominík, který má zřejmě padělané živnostenské oprávnění.

Na redakci Deníku se včera obrátili obyvatelé Všetat, kde se měl podvodník pohybovat. Obyvatele městyse a přilehlých Přívor před ním několikrát varovala i hlášení místního rozhlasu. Potvrdil to všetatský starosta Miroslav Baloun. „Informaci o podezřelém kominíkovi jsme dostali od policistů, takže jsme ji hned zařadili do hlášení, aby se včas dostala k občanům," konstatoval starosta.

Údajně falešný kominík se má podle hlášení rozhlasu představovat jako Trefil a prokazovat se falešným identifikačním číslem. Uvedené příjmení se v evidenci Společenstva kominíků nenachází. 

V případě, že se s ním lidé setkají, mají se obrátit na kostelecké policisty.

Ti zatím muže nemohou označit za podvodníka. Uvedla to policejní mluvčí Lenka Sikorová. „Dostali jsme podnět ze živnostenského úřadu, který v současné době prověřujeme. V případě, že muži opravdu prokážeme vinu, hrozí mu dva roky odnětí svobody, zákaz činnosti nebo propadnutí věci," konstatovala mluvčí policistů, kteří v době, kdy je vyšetřování v začátcích, nechtějí poskytnout žádné další podrobnosti.
Podvodní kominíci nejsou 
v Česku ničím ojedinělým. Například lounští kriminalisté vyšetřují dvaačtyřicetiletého recidivistu ze Žatce, který se vydával za vyučeného kominíka. S padělanými dokumenty získal živnostenské oprávnění, na jehož základě pak od lidí vybíral zálohy za práci, kterou pak ovšem neprovedl.