Původně měli policisté v Čakovičkách hlášenu dopravní nehodu: sražení cyklisty. Předjíždějící auto, jehož šofér pak ujel, zavadilo o muže na kole zpětným zrcátkem; ten pak spadl na zem. Naštěstí neutrpěl vážné zranění, a tak mohl přivolaným policistům říci důležité poznatky k modrému automobilu i jeho řidiči.

„V průběhu prošetřování projelo místem události auto, které odpovídalo popisu. Hlídka ihned zareagovala,“ připomněla vývoj událostí Hašlová. Ženu za volantem policisté podrobili silniční kontrole. Nedopadla dobře. „Kromě toho, že neměla u sebe doklady potřebné pro provoz a řízení vozidla, dopustila se i dalšího protiprávního jednání. Při opakované dechové zkoušce displej přístroje ukázal hodnotu vyšší než jedno a půl promile alkoholu,“ konstatovala.

Odhalení ale ještě nebyl konec. Další šetření potvrdilo podezření: skutečně se jednalo o ten vůz, který strhl cyklistu na zem. „Řidičem a podezřelým z dopravní nehody byl 46letý spolujezdec, který byl také pod vlivem alkoholu,“ uvedla Hašlová. S tím, že při dechové zkoušce tento cizinec opakovaně nadýchal přes dvě a půl promile. A dotyčný se přiznal: byl to on, kdo seděl za volantem v době, kdy auto drclo do muže na kole.

Z ohrožení pod vlivem návykové látky jsou tedy kvůli řízení pod vlivem alkoholu podezřelí oba manželé – a muži k tomu ještě přibyl přečin neposkytnutí pomocí řidičem dopravního prostředku. Hašlová upozornila, že v případě uznání viny u soudu může být ve hře až pětiletý trest odnětí svobody – a pochopitelně i zákaz řízení.

Ilustrační foto.
Jízda po dálnici bez známky se prodražila o tisícovku