Poslední letní případy jsou z poloviny prázdnin, kde jen pár dní po sobě hořely v Kralupech dva kontejnery. Podle šéfa mělnických hasičů Zbyňka Štajnce byl první na sídlišti Kochmanka, kde vznikla škoda ve výši pěti tisíc korun.

Plastová popelnice hořela v těsné blízkosti osobního automobilu a hrozilo, že plameny zachvátí i zaparkovaný vůz. To by pak škoda byla mnohonásobně vyšší. „Druhý potom hořel pět dní na to za hotelem Sport v Kralupech. Tam už byla vyčíslena vyšší škoda, a to deset tisíc korun,“ řekl Štajnc. K dalším třem případům museli mělničtí hasiči vyjíždět ještě na samém začátku letošních prázdnin. Ani v jednom případě se ovšem nepodařilo dohledat pachatele.

K několika dalším případům došlo už v červnu. A statistika z první poloviny roku dokládá, že jich na Mělnicku shořelo celkem dvanáct.

Na hořící popelnice v Kralupech upozornili lidé i na sociálních sítích. Ti upozornili na to, že se může jednat o pravidelné a úmyslné podpalování zdejších opilců. S tím ovšem nesouhlasí středočeský mluvčí hasičů Ladislav Holomčík. „Nemyslím si, že to je všechno o opilcích. Uznávám, že nějaké riziko hrozí, ale nechtěl bych to na ně házet. Zkusit tam hodit zapálenou sirku mohou i děti,“ říká Holomčík. Vyvrací i domněnku, že by se mohlo jednat o místní nešvar, nebo extrémní četnost. „Nejedná se o specifikum Kralup, děje se to napříč celým krajem. Kontejnery jsou typická sídlištní záležitost, což vede k tomu, že se to často děje ve městech,“ vysvětluje Holomčík.

Společnost Kiekert-CS přijme do provozu 200 lidí. Zaměstnanost v podniku, který sídlí v Přelouči na Pardubicku, se zvýší na 2700 pracovníků.
Zkušenosti z praxe a ochota se stěhovat za prací. Nejlepší recept pro mladé

Podle záznamů, které si hasiči vedou, v první půlce tohoto roku zasahovali v celém kraji u 191 požárů popelnic či kontejnerů. Na Mělnicku bylo evidováno dvanáct těchto případů, přímo v Kralupech potom sedm. Tato čísla Holomčík označil za lehký podprůměr v kraji. Kupříkladu na Příbramsku evidují hasiči 34 zásahů, v Praze – Východ poté 28. samozřejmě ne každý požár hasiči řeší. „V nočních hodinách plastové kontejnery vždy shoří celé, jelikož co mi řekli hasiči, dlouho trvá, než si někdo požáru všimne a zavolá tísňovou linku,“ doplňuje správce facebookové stránky Bezpečně v Kralupech a okolí. Upřesňuje, že největší problém shledává v momentě, kdy v blízkosti kontejnerů parkují automobily.

Celková škoda na plastových nádobách na odpad v kraji činí přes sedm set tisíc korun. „V případě požáru plastového kontejneru v blízkosti vozidla může lehce dojít k přenesení požáru na vozidlo nebo může být poničeno vyzařovaným teplem,“ vysvětluje správce dále, proč se problematikou kontejnerů zabývali. Celková škoda v kraji u případů, kde zasahovali hasiči, se vyšplhala na tři čtvrtě milionu korun. Jenom v Kralupech nad Vltavou dosáhla částka 27 tisíc. Uchráněné hodnoty, jako jsou ohrožené předměty v okolí místa požáru, například auta, byly díky zásahu hasičů vyčísleny na skoro jeden a půl milionu.

Dorost: HK Kralupy - Litoměřice
Hokejová devatenáctka Kralup rozdrtila ženský nároďák

Obdobně se k situaci staví i mluvčí policie Středočeského kraje Markéta Johnová. V Kralupech, od začátku tohoto roku, policie řešila čtyři případy a na Mělníku žádný. „Pokud případ nikdo nenahlásí, my nemáme možnost, se o něm dozvědět,“ vysvětluje Johnová. Dále objasňuje, že to, zdali se situace hodnotí jako přestupek, nebo trestní čin závisí na hodnotě zničených předmětů. Pokud škoda nepřesáhne pět tisíc korun, jedná se o přestupek.

Stanislav Hejduk z technických služeb města Kralup vyčísluje cenu kontejneru na odpad přesně na 5581 korun. Zapálení kontejneru na sídlišti je tedy trestním činem. „V Kralupech se nepodařilo tyto případy objasnit, a ani nelze určit úmysl,“ doplňuje Johnová. Zdali se jedná o sezónní problém spojený s konzumací alkoholu a zábavu při cestě domů, jak se domnívají správci stránky Bezpečně v Kralupech a okolí, zůstává neobjasněno.

Barbora Walterová, Martina Ivanová

Dolní Beřkovice s Hořínem otevřely novou sezonu okresního přeboru.
Hořínu shořela šance na tři body v nastavení