Tragédie se stala na začátku loňského května. Policejní hlídka z Brandýsa nad Labem chtěla třiadvacetiletého řidiče zastavit, na jejich výzvu ale nereagoval a ujížděl. Následovala honička přes několik vesnic. Nedaleko Záryb pak řidič podle obžaloby najel v rychlosti mezi 69 a 76 kilometry za hodinu do policistky. Podle znalců sice měl v těle pervitin, musel ale vědět, co dělá.

Policistka oblečená do reflexní vesty se pohybovala kolem služebního auta se zapnutými majáky, které mělo řidiči zatarasit cestu.

Řidič tvrdí, že se chtěl srážce vyhnout, a když strhl volant, srazil policistku. Prý ji viděl až ve chvíli nárazu, jehož následkem byla smrt ženy.

Soud v minulém týdnu provázel i spor dvou soudních znalců z oboru dopravy. Podle znalce, který vypracoval posudek pro obhajobu, měl řidič před sražením policistky brzdit. Jiný znalec však jeho závěry odmítá s tím, že se na místě nehody nenašly brzdné stopy. Experti se neshodli například ani na místě střetu.

Soud navíc musí prověřit, zda má znalec obhajoby oprávnění k posuzování dopravních nehod osobních aut, aby mohl být jeho posudek brán jako relevantní důkaz.

Proces bude pokračovat 9. a 10. června.

Kauzou se po zahájení soudu začala zabývat také pražská policie. Vyšetřuje pokus o ovlivnění svědkyně, aby vypovídala ve prospěch obžalovaného.