Dva muži v podnapilém stavu hodinu po půlnoci pomalovali fasádu radnice v podloubí náměstí fialovým fixem. Podle Petra Limprechta z mělnické městské policie byl výtvor jednoho z mladíků široký asi čtyřicet centimetrů a vysoký dvacet centimetrů. Asi po dvou minutách je odchytili strážníci v mělnické Tyršově ulici a odvedli je zpátky na místo, kde napáchali škodu. Mladíci se k činu nakonec přiznali.

Strážníci oba hříšníky převezli na služebnu police. „Bylo zjištěno, že jeden z mužů má ruce od fialového fixu, který potom navíc policisté našli v jeho batohu. O vině nebyly pochyby,“ vysvětlil Limprecht s tím, že dechovou zkouškou malíři naměřili 0,55 promile alkoholu v dechu.

Popelnice na tříděný odpad. Ilustrační foto.
Podpálení kontejneru není zábava, ale trestný čin

Ještě potom přišli mělničtí strážníci na to, že podobný nápis s totožnou grafikou malovanou stejným fixem, je na další stěně budovy v Radniční ulici. Tento nápis byl ovšem daleko větší. Měřil více než metr na výšku i na šířku.

Sprejeři a grafiťáci působí problémy například i v Kralupech. Podle ředitele zdejší městské policie Ladislava Vovsa byl podle záznamů strážníků naposledy poničen nevkusnými nápisy dlouhý panelový dům v kralupské Cukrovarské ulici. „Sprejerství je ovšem trestný čin, vždy bez ohledu na to jak vysoká škoda byla způsobena,“ vysvětluje Voves s tím, že to je právě v kompetenci policie České republiky.

Mladíci počmárali zdi mělnické radnice na náměstí Míru a fasádu domu v Radniční ulici. Městská policie je odhalila díky kamerovému systému a okamžitě zasáhla.Zdroj: Deník / Walterová Barbora

„Městská policie u těchto případů poskytuje státní policii součinnost v případě žádosti o asistenci při zadržení pachatelů a postupuje jí veškeré důkazy, především záznamy z městského kamerového dohlížecího systému. Městská policie provádí ohledně sprejerství pouze preventivní činnost, jako jsou právě kontroly kamerového systému, preventivní kontroly rizikových lokalit, prověření oznámení od občanů na osoby, které vypadají na "sprejery" a podobně,“ dodal šéf kralupských strážníků.

Se sprejery mají pochopitelně velké problémy i České dráhy, protože tvůrci těchto malůvek často využívají pojízdné vagóny, aby jejich dílo mělo větší dosah. Dráhy mají vlastní speciální složku zvanou "Anti-graffiti tým", který v minulosti zasahoval právě i v Kralupech nad Vltavou.

Ilustrační foto
KRIMI MIX: Zloději okrádají seniory