Mělnická radnice varovala už na začátku léta, že by voda ve veřejných kašnách mohla citlivým lidem nebo zvířatům způsobit alergickou reakci.

V centru města se nacházejí tři kašny, velká kašna na náměstí Míru, k níž patří Makovského sousoší nazvané Vinobraní, a dvě menší na dosah, na radničním dvoře a v pasáži domu číslo třicet.

Ve všech kašnách je podle mělnického starosty Ctirada Mikeše voda chemicky ošetřována. Proto není doporučena k cákání dětí ani koupání.
Vodní dílo, fontány s potoky, se nacházejí i na ploše před kralupskou radnicí na Palackého náměstí.

Také tam je podle mluvčí města Lenky Moravcové voda chemicky ošetřována. Zejména v parných dnech se tam běžně osvěžují kolemjdoucí. „Samozřejmě ne popíjením, ale pouze opláchnutím," poznamenala Lenka Moravcová. Žádný případ potíží zaznamenán nebyl.

V Neratovicích není voda v obou kašnách, na náměstí Republiky ani před kinem společenského domu, chemicky ošetřena.

Podle starostky města Lenky Mrzílkové jsou v kašně na náměstí vodní rostliny a ryby, chemie tam proto nepatří. Kolemjdoucí si tam většinou jen omývají ruce.

Obě neratovické kašny volají po rekonstrukci, s níž město výhledově počítá. „Zatím je alespoň často čistíme, na náměstí především od naházených odpadků a u kina od napadaného listí," připomněla Lenka Mrzílková.