Taková vyhláška platí sice už skoro rok, šestnáct podniků ale získalo povolení k provozování automatů ještě před jejím schválením. Ale jen do letošního silvestra. Pak už by bedny, do kterých se házejí peníze s nadějí na výhru, měly zmizet.

Změnu, podle které by běžné automaty mohly být v provozu i na vyhláškou zakázaných územích ještě další rok, zastupitelé na posledním zasedání odmítli.

Nelíbí se to provozovatelům podniků s automaty ani místním sportovcům. Přestože toho asi nemají moc společného, na obou stranách jde o peníze.
Podle mělnického starosty Ctirada Mikeše zásadní omezení, stanovená vyhláškou, znamenají, že do městské kasy přijde v příštím z hazardu asi o šest milionů méně. Jde přitom o peníze, které pak plynou na sport a kulturu.

Čtvrtina na kulturu, zbytek na sport. Takové bylo mělnické dělení peněz z výtěžku z loterií a výherních hracích automatů za první tři čtvrtiny letošního roku, kdy stát poslal na účet města přes tři a půl milionu korun. „U sportu jde třetina na takzvanou výkonnost, která by klubům měla přispět k lepším výsledkům, druhá třetina na investice do jejich zařízení, aby sportovci měli odpovídající zázemí, a poslední část necháváme jako rezervu," vysvětlil na podzim Mikeš. Za poslední čtvrtinu letošního roku dostane město peníze z hazardu až v roce následujícím.

Provozovatelé heren i sportovci se prý dále snaží zastupitele zlomit, aby se k možné změně vyhlášky ještě vrátili. Poslední letošní zasedání, kde by k tomu mohlo dojít, se odehraje 13. prosince.

Podle platné mělnické vyhlášky O výherních hracích přístrojích nesmějí být automaty v provozovnách v historickém centru města, kterým je prostor ulic Legionářů, Na Aušperku, Ostruhová,Erbenova, Husova, Zámecká, Svatováclavská, Česká, Palackého, Kněžny Emmy,5. května, Vinohrady Karla IV. a náměstí Míru.

Ani v klidových a rezidenčními zónách města, které zahrnují ulice Nad Soutokem, Anny Bayerové, K Mostu, Na Podhradí, Českobratrská, Rohelova, Fričova, Macharova, 17. listopadu,Zborovského náměstí, Havlíčkova, Ve Vinicích, U Sadů, Nad Šafranicí, Kpt. Jaroše, Krombholcova, Žižkova, U Cihelny, Příčná, Ppor. Horáčka, V Kopci, Smetanova,Fügnerova, Zádušní, 28. Října. A v okruhu sto metrů, měřeno vzdušnou čarou, od vnějších hranic městských hřbitovů.

Dále vyhláška zakazuje provozování výherních hracích automatů ve školách, školských zařízeních, v zařízeních sociální a zdravotní péče i v budovách, v nichž je vykonávána činnost státních orgánů, orgánů veřejné správy nebo činnost registrovaných církví a náboženských společností. A v okruhu sto metrů od nich.