Podle velitele mělnických hasičů Zbyňka Štajnce hasičské jednotky z celého okresu vyjížděly během jediné noci čtyřiadvacetkrát k událostem, které souvisely se špatným počasím. „První výjezd byl večer už kolem osmnácté hodiny a poslední až následující den ráno v osm," vysvětlil.

První strom, který ohrožoval rodinný dům, byl v mělnické Okružní ulici. Hasiči museli zasahovat s vysokozdvižnou plošinou. Ta se ale během zásahu v silném poryvu větru začala nebezpečně pohybovat, proto museli s plošinou dolů. Větev nakonec spadla sama, ale naštěstí mimo rodinný dům.

Na dalších šestnácti místech odstraňovali další popadané větve a stromy. „Vyjížděli jsme do Ledčic, Liblic, několikrát do Neratovic, dvakrát do Odoleny Vody a několikrát i do Kralup," vyjmenovával Štajnc některá místa zásahů.

Balisety, to je správný název zeleno-bílých kuželek.
Z mělnické křižovatky zmizí kritizované balisety

V Kojeticích sjel blesk od elektrického vedení do středu pole a podpálil travní porost. Dvacet metrů čtverečních pole hořelo celkem vysokými plameny. „Díky hustému dešti se naštěstí požár tak rychle nešířil," uvedl šéf hasičů.

V Horní Počaplech museli hasiči čerpat vodu z přečerpávací stanice, která se přívalem vody rychle naplnila. V Kralupech zase unikal plyn v jednom z rodinných domů a u Neratovic došlo ještě navíc k dopravní nehodě. Řidič osobního vozu dostal na kluzké vozovce smyk a sjel autem do příkopu. Šoférovi se naštěstí nic nestalo a ani vozidlo nejevilo známky silného poškození.

Značné škody zaznamenali během bouře i energetici. Soňa Holingerová, mluvčí ČEZu, uvedla, že po celých Středních Čechách i na Mělnicku zaznamenali četné výpadky elektrického proudu. „Nejčastější příčinnou byl silný vítr a větve stromů padajících do drátů," řekla s tím, že během pátečního dopoledne byla dodávka elektřiny na všech místech obnovena. „Posílili jsme pohotovostní složky v terénu," dodala.

Ilustrační foto
Zájem o exotické dovolené stoupá, v kurzu je opět Egypt